marți, 11 octombrie 2011

Drepturile copilului conceput

3 comentarii:

Pentru ca mi s-a parut foarte inspirata  postarea Claudiei, scrisa pe tema de mai sus, si lovita de o lene crunta am schitat 2 PA-uri de fix 500 de semne, oarecum complementare:

varianta 1:

Am fost o celula si apoi 2 si 4 si 8, tot asa. Acum sunt un embrion. Am fost conceput dintr-o uniune. Mama+tata=love. Cand o sa ies in lume o sa am drepturi: sa rad, sa plang, sa ma joc, sa invat, sa fiu rasfatat de mami. Uite se aude vocea lui mami:
-Domnule doctor, a fost o greseala, nu era in proiect, nu acum cel putin.
-Doamna, va dati seama totusi ca este un suflet si are si acest bot de carne niste drepturi!
-Dumnezeu sa ma ierte, dar nu il vreau!
-Bine, atunci veniti maine pentru interventie.

varianta 2:
Sunt un embrion. Am rezultat dintr-o uniune. Mama+tata=love. Cand o sa ies in lume o sa am drepturi: sa rad, sa plang, sa ma joc, sa invat, sa fiu rasfatat de mami. Uite se aude vocea lui mami:
-Domnule doctor, a fost o greseala, nu era in proiect, nu acum cel putin.
-Doamna, va dati seama totusi ca este si el un suflet, acest bot de carne are si el niste drepturi!
-Dumnezeu sa ma ierte, dar e doar un concept. E un nenascut. E sange din sangele meu si pana vine pe lume, eu dispun de drepturile lui!

Read More

vineri, 7 octombrie 2011

Parlez-vous francais?

5 comentarii:

Am inceput toamna asta cu ceva planuri pe parte profesionala, in sensul ca mi-as fi dorit sa fac putina ordine in competentele mele si pentru asta m-am apucat de ce era mai usor: franceza. Target: sa imi iau DALF-ul.

In acest sens, ma prezint eu increzatoare la Institutul Francez pentru un test de nivel. De ce zic increzatoare? Pentru ca experienta anterioar a fost dureroasa, m-a ingenuncheat aproape. Eram in liceu, in clasa a 11-a si atunci testul mi s-a parut de departe cel mai greu test pe care l-am sustinut si la care nu am excelat…Nu am fost singura, caci nici colegii mei de liceu nu au fost mai breji. Acela era nivelul pe atunci, dar impresia generala de imposibil a ramas.

Au trecut ani, au trecut ani si viata s-a schimbat…Am facut o facultate in franceza, am lucrat pe mai multe proiecte de limba franceza, am interactionat cu francezii si am inceput germana, realizand astfel cat de bine ma impac cu franceza. Astfel am pornit increzatoare la drum.

Testul l-am fluierat, gramatica era basic: trecut, present si viitor. Cateva grile si un eseu obosit despre internet in care am depasit limita de cuvinte. 93.5 din 100.

La oral, defilare. Cat timp scriam testul am tras cu urechea la discutiile dintre comisie si candidati. Cele mai multe se opreau la descrierea sotului/prietenei/pisicii. Acolo incepeau ciudatenile: des yeaux blancs, nimeni nu stia sa spuna inalt, slab, alura atletica etc. Raspunsurile deveneau monosilabice. De abia asteptam intr-un fel sa imi vina randul caci nu mai vorbisem demult franceza si aveam chef sa debitez verzi si uscate. Si am vorbit despre concediu, despre hobby-uri, despre profesie si formare. Liber, gesticuland si fara sa caut cuvintele sau sa fiu atenta la forma. Sunt constienta ca s-au mai strecurat greseli sau dezacorduri dar la final am primit un 90/100 si aici si un nivel B2 incercuit pe test. Era fix asa cum ma evaluasem eu…Undeva intre C1 si B2 avand in vedere ca la angajare eram de C1 dar au trecut ani si nu ma mia vorbit/scris prea mult…

Dar la biroul de inscrieri stupoare. Mi se propune un modul de B 2.1. Ma uit tampita la domnisoara draguta care imi prezinta optiunile, dar optiunile nu exista. 6 module de B2, fiecare cate 2 luni jumate, o singura grupa dupa-amiaza, in timpul saptamanii, si aceea de 1 h 30…Si o vesnicie pana la Delf. In momentul acela matematica functioneaza mai bine ca oricand si e ca si cum m-as simti furata sau jacmanita….30 mil (5 mil*6 cursuri) pentru ceva ce probabil stiu…Doar ca, piata este formata din incepatori/nivel mediu. Asta se cere, asta se ofera.

 Iau astfel viata in piept si hotarasc sa rezolv lucrurile in particular. Dar nici aici nu e usor, desi anunturile sunt garla si se gasesc anunturi pentru meditatii orice nivel, atunci cand intreb de pregatire pentru DALF C1 toata lumea da din colt in colt….Semn ca avansatul meu este altfel decat avansatul lor…Macar e bine ca stabilim asta de la inceput si nu trebuie sa astept prima sedinta sa realizez ca nu am gasit persoana potrivita….

Am senzatia ca va dura pana voi gasi pe cineva chiar ok care sa ma lamureasca ce vor cei de la Institutul Francez de la mine si mai am senzatia ca va trebui sa iau taurul de coarne eu singura, si sa ma lovesc cu capul de toti peretii, sa iau cartile de la Insitut si sa ma pun cu burta pe carte….din nou…Parca tocmai ma bucurasem in vara ca am terminat cu examenele…Acum cand scriu aceste randuri imi amintesc de 3 randuri din laboratorul de chimie din liceu:

Invatati!
Invatati!
Invatati!
Read More