luni, 12 noiembrie 2012

Ladri di biciclette/ The Bicycle Thief


Scriam intr-un blog anterior ca dreptatea nu e de gasit in lumea noastra. Claudia ma completa si spunea ca principala virtuate a oricaruia este sa nu uite sa fie OM. Si totusi viata nu e nici pe departe atat de simpla asa cum o dovedeste la superlativ, filmul citat din tilul.
Cred ca acesta este primul articol pe care il scriu ca urmare a unui film ce m-a impresionat. De regula filmele ma ating pentru o scurta perioada de timp si apoi se sterg din memorie repede. Nu caut filme, nu le urmaresc, au fost ani cand nu am vazut mai mult de 1-2 filme, deci nu ma considerati un "connaisseur". Insa Ladri di biciclette are de toate:
- vechime. Si filmele ce raman de referinta la 40-50 de ani de cand s-au ecranizat inseamna ca sunt valoroase.
- imagini dintr-o Italie necunoscuta ochilor nostri dar familiara la nivel uman
- actori ce suprind in mod placut (mai ales personajul principal si fiul sau), mai ales daca avem in vedere ca sunt amatori.
Pe mine una Bruno m-a impresionat destul de mult si cred ca joaca extrem de natural pentru un copil de 8-10 ani.
Scenele finale cu Ricci (mai ales cele de conflict interior) sunt excelente si apreciez cat de mult a reusit sa transmita fara cuvinte, sondand doar in profunzimea sentimentelor sale si scotand la iveala un zbucium sufletesc autentic.
- trateaza un aspect general valabil in societatea contemporana: inegalitatea sociala. Chiar daca nu ai cunoaste limba sau ar fi film mut, cei mai multi ar intelege pe deplin actiunea filmului, pentru ca pur si simplu este actuala, este dureroasa si este universala. Oriunde ne-am raporta, in orice tara bananiera sau dezvoltata, ea exista si pune la incercare abilitatile de a ramane "Om".

E o poveste despre dreptate, moralitate, decadere, puterea exemplului iar analiza este la fel de dificila ca atunci cand se discuta despre actiunile umane aparent aberante de la peste 7500 m altitudine. Iar mai multe cuvinte nu ar fi decat vorbe in vant, caci nu poti sa judeci drept, daca nu ai fost si tu pus intr-o situatie asemanatoare la un moment dat.

Pana una alta va las cu un film de prezentare:



Iar aici filmul intreg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.