joi, 7 octombrie 2010

Povestiri urbane



Ora 19.00. Oficiul postal 19. Inca 60 minute pana la inchidere. Timp suficient pentru a expedia un colet ai spune. Aglomeratie mare. Coada la toate ghiseele. 

Contribuabilul ia cuminte un formular, constata ca nu are pix in geanta, merge la librarie, cumpara un pix, completeaza formularul si se aseaza la coada la ghiseul 1-Expediere colete.

Constata in scurt timp ca aici se si primesc, se si elibereaza colete dar nu se impacienteaza caci nu are decat 3 persoane in fata. De fapt mai are 2 caci prima tocmai plecase

Prima persoana la rand deja se agita, este nelinistita si probabil nervoasa desi nu se manifesta vadit. Contribuabilul sta si analizeaza si se gandeste cat de putin Zen au unii oameni.

Intre timp vine o doamna insarcinata care intreaba de unde poate sa ridice un colet. Este invitata in fata si pe buna dreptate.Nimeni nu comenteaza la acest gest. Pacat ca functionara de la ghiseu a trebuit sa printeze un cearsaf cat 10 hartii si sa puna tot atatea stampile, chestie care a durat 10 minute.

Dupa 20 de minute de cand s-a asezat la coada contribuabilul nu a avansat un centimetru.

In sfarsit doamna de la ghiseu preia 2 colete si se avanseaza. Intre timp contribuabilul mai are in fata doar o persoana care munceste de zor sa puna niste coduri pe 7 recomandate, nu ca sa scuteasca din munca functionarei de la ghiseu, ci din timpul nostru de asteptare.

Coada de la ghiseu se tot lungeste caci la "Primire colete" desi este functionar la ghiseu se pare ca are lucruri mai importante de facut si serveste doar cunostinte.

Se lasa cu nervi si se deschide oficial ghiseul primire colete. Contribuabilul ramane iarasi ultimul la rand.

Intre timp diriginta postei vine si cere banii asa ca functionara se apuca sa numere banii.

Am ramas tot la cele 2 colete.

Contribuabilul nu mai este Zen deloc.

Termina cele 2 colete si doamna pleaca fericita ca a scapat de o ora de chin.

Contribuabilul realizeaza ca si pe el tot cam o ora de asteptat la coada il asteapta.

Inainteaza doamna cu cele 7 recomandate si incepe procedura de completare a datelor in sistem. Procedura care se opreste la recomandata nr. 3 caci functionara trebuie sa stranga coletele si sa le predea caci a venit cursa...

Doamna cu recomandata iese la o tigara caci avea sa mai dureze.

Contribuabilul este deja nervos, nu isi mai gaseste locul. La rand s-a mai asezat un domn care este Zen. Contribuabilul incepe sa emita teorii privind momentul in care domnul nou venit va renunta la Zen (deja se poate emite o teorie a pierderii starii de Zen la posta).

Telefonul doamnei cu recomandatele suna insitent a doua oara. Vorbeste cu glas jos dar nervos spunand ca nu a plecat nici acum de la posta.

Intre timp toate celelalte Ghisee sunt libere si functionarele se hlizesc una la alta.

Nu ar prelua nici moarte pe nimeni de la coada de expedieri colete. Asteapta cu sufletul la gura sa se inchida usa la intrare.

Doamna cu recomandatele termina dupa 1 ora de stat la coada, plateste si primeste un cearsaf cu 7 stampile si 7 semnaturi a caror imprimare a durat 5 minute.

In sfarsit contribuabilul nostru ajunge resemnat la ghiseu. Formalitatile dureaza 5 minute si totul costa 2 lei 50 de bani.

Lasa loc ultimei persoane de la rand care deja era cu Zenul pe 0. Posta e goala. Traverseaza pe trecerea de pietoni si sa gandeste ca ar merita ca la unii functionari publici sa le taie inca 25 la suta din salarii.

Se jura ca daca ii mai trece prin cap sa mai lucreze cu Posta Romana va reciti postarea existenta.

...Si din pacate nu e singura ora din viata pierduta in relatia cu Statul (degeaba)...Dar in economia unei zile in care timpul liber inseamna 4-5 ore deja 1 ora inseamna imens. Era o ora in care putea sa iasa la o bere, la o plimbare, sa faca sport, sa citeasca, sa pregateasca o prajitura. S-a transformat intr-o ora regretata, intr-o ora in care te gandesti ca poate am avut noroc caci daca traiam si acum ca inainte de '89 am fi pierdut orele pe banda rulanta stand la cozi si intretinand o mentalitate care valoriza oamenii care nu fac nimic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.