miercuri, 25 aprilie 2012

Razboiul de 77 de ani si premisele hegemoniei americane (Neagu Djuvara)-impresii


Postarea de fata nu are pretentia sa fie o recenzie de carte, e mai mult un mod de a reuni idei, amintiri, de a-mi permite un review insotit de cateva comentarii personale despre cartea de fata si poate va starni interesul cuiva si va fi si citita.

Cu Neagu Djuvara nu m-am intalnit (virtual) decat de curand (anul trecut) cand am descoperit varianta audio a cartii: "O istorie a romanilor povestita celor tineri", apoi alte e-bookuri: "De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul" (tot audio), "Intre orient si occident" sau "Amintiri din pribegie".

Indragostindu-ma de stilul degajat, relaxat in ceea ce privesc datele, cronologia exacta si axat mai mult pe povesti, pe oameni, stiind sa sublinieze ambientul si conjunctura, cartile de pana acum m-au purtat prin istoria romanilor si franturi din istoria lumii intr-un mod extrem de natural mai ales ca am fost de cand ma stiu certata cu subiectul (deh reminescente din scoala). Asa ca daca tot imi placea, am zis sa adancesc filonul si sa merg pe reteta sigura a lui Neagu Djuvara. Am gasit la Libraria Eminescu 2 carti: cea de fata si "Cvilizatii si tipare istorice". 

Am inceput cu cea de fata din 2 motive:
1. titlul era mai incitant (stiam ca este o teorie (citisem despre ea in "Amintiri din pribegie")) si deci ma asteptam la un proces de argumentare
2. cartea era subtirica, nu avea decat 130 pagini.

Asa ca m-am pus pe citit...recunosc ca la inceput m-a prins mai greu pentru ca incepe putin "studentesc" cu definitia termenului de civilizatie si explicatii privind succesiunea fazelor de evolutie politica a fiecarei civilizatii....Dar nu va lasati! Citit cu atentie explicatiile de aici pentru ca sunt un fel de premiza, de supozitie, e fundamentul teoriei enuntate.

Teoria? E simpla- cele 3 razboaie (Primul, Al Doilea si Razboiul Rece) ar trebui tratate dupa Neagu Djuvara ca un singur conflict ce se va incheia cu prabusirea URSS. 

Urmatorul sub-capitol e mai prietenos- vorbim despre civilizatia occidentala si analizam fazele acesteia deoarece autorul sustine ca civilizatia occidentala respecta exact acelasi cliclu de viata pe care l-au prezentat si alte mari civilizatii din istorie (cele din capitolul I).

E un capitol ultil pentru mine neinitiatul in istorie, plin de informatii...Nu cred ca am retinut prea mult dar daca mai citesc 1-2 carti pe subiect simt ca o sa se prinda ceva de mine. Astfel analizam aici lupta pentru hegemonie a civilizatiei occidentale (in care intra atat Europa cat si SUA). Aceasta lupta a inceput cu Carol Quintul, a continuat cu Franta (de la Ludovic al XIV-lea pana la caderea lui Napoleon), pentru a lasa apoi Germania sa iasa in prim- plan (de la Bismark pana la Hitler), pentru ca in urma celui de-Al Doilea Razboi Mondial sa raman in joc exact puterile "cele mai periferice"- URSS si SUA.

Partea a doua, desi se numeste "Schita desfasurarii razboiului de 77 de ani" este dedicata mai mult Primului Razboi Mondial, perioadei interbelice si celui de-Al Doilea Razboi Mondial". Iarasi o lectie de istorie privind razboiul, luptele date pe diverse fronturi, cine cu cine se aliaza si cine pe cine ataca...pe masura ce trece timpul mi se pare din ce in ce mai incitant subiectul, poate si pentru ca reusesc cu ajutorul putinelor (inca) mele lecturi pe acest subiect sa zgarii putin praful de pe toba si sa mai inteleg cate ceva...sa asez combatantii pe harta lumii sa construiesc un mic joc (nici jocuri de strategie nu m-am jucat).

Partea a treia se axeaza pe Razboiul Rece si pe aparitia perifericilor care monopolizeaza usor, usor scena: Rusia si SUA aflate de-o parte si de alta a Europei fac regulile jocului, un nou Papa (Papa Ioan Paul al II-lea ) este ales (un periferic si el) si aici deja teoria initiala incepe sa prinda contur si veti intui multe daca ati citit atent prima parte si veti compara noua ordine mondiala cu civilizatiile deja apuse.

Avand in vedere ca Neagu Djuvara are o predilectie spre filozofia istorica, incearca in ultimul capitol sa faca o prognoza asupra Hegemoniei americane...calculele nu dau chiar cu plus, autorul indentifiicand mai multe simptome care arata faptul ca hegemonia americana nu poate fi de lunga durata:
- profilul etnic in continuua schimbare 
- analiza provenientei persoanelor de decizie in SUA comparativ cu Franta, Rusia (cand au fost mari puteri) si Imperiul Roman, arata ca in fazele finale de dominatie, din ce in ce mai multi periferici acced la conducere):

"Kennedy irlandez si catolic deschide sarabanda. Asasinarea lui va starni din patru in patru ani la fiecare noua alegere prezidentiala, tot mai multe candidaturi periferice. Muskie era polonez, Dukakis grec, Kissinger, influentul ministru de externe sub doi presedinti, evreu nascut in Germania,Collin Powell ajunge si el Secretary of State" si totul culmineaza cu candidatura lui Obama (cartea a fost scrisa inainte de alegeri)

Capitolul de fata, desi scurt este o sinteza a capitolelor 1-3, ideile sugerate acolo sunt reunite intr-un tot unitar.

Desi scurta si cu multe informatii, cartea imi pare destul de aerisita. Nu stiu in ce masura ideea lui Neagu Djuvara este originala (pentru ca citeam pe net un comentariu despre o alta carte "Ascensiunea Occidentului"de William H. McNeill care a si aparut in Romania la Editura Arc dn care s-ar fi inspirat) dar in fond stilul in care prezinta evenimentele face toti banii si cand am cumparat cartea am cumparat-o mai putin pentru date si pentru veridicitatea si acuratetea fiecarei cifre cat mai mult pentru poveste...iar povestea, desi una pentru oameni mari, mi-a placut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.