vineri, 3 august 2012

Marul rupt si spiritul Apasilor





Sunt sigura ca nu vedeti nicio legatura intre cele 2 imagini si nici titlul nu va inspira prea mult.

Cele 2 imagini sunt de fapt 2 sculpturi realizat de Bob Haozous, opere ce se gasesc la Muzeul Dahlem din Berlin.

Ambele m-au impresionat prin simplitatea reprezentarii, oarecum copilaroasa la aprenta, dar de fapt simbolica. Asa cum aveam sa citesc in descriere, sculptorul a cautat aceasta simplitate pentru a facilita transmiterea mesajului oricui, indiferent de varsta sau de provenienta: With these trees, I wish to make a statement about the destruction of the environment which everyone can understand – regardless whether child and adult, or whether he or she is living in Germany, the U.S., or at the North Pole.” (Cu acest copaci, doream sa reprezint distrugerea mediului intr-un mod pe care sa oricine sa il poata intelege- indiferent daca este copil sau adult, daca traieste in Germania, SUA sau la Polul Nord).

Prima opera se numeste Apfelbaum – Sacred Images” (Mar- Imagini sacre) si este o acuzatie, intr-o forma stilizata fata de cei care distrug mediul natural (vedeti toporisca infipta in dreapta).  Sculptura face parte dintr-o serie tematica care ilustreaza "decaderea" mediului, in diverse stadii. Decadere ce nu este naturala ci evident produsa de oameni. 

A doua opera se numeste simplu "Landscape" (Peisaj) si ilustreaza o figura simbolica din cultura apasilor (care functioneaza in acelasi timp ca aparator cu puteri surpanaturale si ca profesor) si care pluteste linistit deasupra norilor si deasupra lumii contemporane ilustrata de cele 5 masini. Mesajul pe care artistul vrea sa il transmita este acela ca spiritualitatea si cultura contemporana nu se afla intr-un conflict una cu alta, ci sunt capabile sa formeze un tot unitar, asa cum este si aceasta sculptura.

Muzeul Dahlem este un loc minunat...suntem deja la a doua vizita acolo si abia daca am vazut jumate de muzeu. Atunci cand vom termina de explorat nenumaratele lumi dintre cei 4 pereti, cand ne vom sfarsi calatoria prin etnografia si etnologia celor 5 continente, ma voi intoarce si ii voi dedica o postare intreaga.

2 comentarii:

  1. Ultima chiar imi place si pare destul de traductibila in limbaj profan. Ce-i drept, in prima faza iti poti imagina doar ca omul ca fiinta (spirituala) e deasupra pamantului si cerului.
    Cu muzeele astea eu va admir pentru rabdare si pentru rezistenta din picioare :D Eu dupa cateva ore clachez in orice muzeu oricat de interesant ar fi. Mersul pe plat, statul in picioare, durerea de talpi si de spate ce deriva din mersul ala "ca dupa mort" de la o exponata la alta ma omoara...
    Nu stiu ce-o sa ma fac cand voi merge in toamna la Roma, ultima experienta de vizitat orase si muzee m-a marcat de ani buni si inca nu mi-a trecut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe de-o parte, nu stiu cum exact, dar muzeele oamenilor ni se par chiar interesante. Ma mai trezeste din visare doar stomacul ce isi cere drepturile la un pachet de sticksuri. Statul in picioare nu imi place nici mie dar partea buna e ca acum, cu abonamentul asta anual poti sa intrii si sa stai 2-3 ore, apoi sa pleci, sa intrii din nou in alta zi si sa continui de unde ai lasat...Dar in weekend, ce poti sa faci cand afara ploua o zi intreaga si nu vrei sa stai din nou acasa? E un fel de activitate de rezerva numai buna si din care mai si inveti ceva :).

    Si tu mergi la Roma in toamna, ca si nasul ma intreba de niste cazari in Roma...
    Pai eu zic ca o sa te descurci si oricand obosesti se gaseste o bodega buna unde se mananca bine pizza, bruschete, paste, yami, yami.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.