miercuri, 24 octombrie 2012

Regula-i de aur


Lui Alex

Sunt multe lucruri care ma frustreaza in Germania, printre care si excesul de reguli. Cateva reguli sunt bune, unele sunt esentiale, insa nemtii s-au nascut cu regulile in brate. Exista o regula pentru orice. Inclusiv pentru aerisit si incalzit camera.
Si nu o regula, o pagina intreaga despre:
- cand trebuie sa deschizi geamul
- de cate ori pe zi
- cat timp trebuie sa il lasi deschis
- ce faci cu caloriferul in tot acest timp
- cand trebuie sa inchizi caloriferul si cand trebuie sa il tii deschis.

Mai nou, de cand colegul de apartament (si chiriasul principal) a preluat fraiele curateniei, avand impresia ca noi putem sa facem curatenie mai bine decat o tanti angajata special pentru treaba asta si care isi facea treaba eficient si corect din punctul meu de vedere, respectiv superficial si nemultumitor din punctul lui de vedere, am parte de noi reguli.
De data asta reguli pentru curatenie in spatiile comune.
Avem astfel o adevarata colectie de galetuse de culori diferite, lavete si bureti asortati in functie de ce vrei sa speli (toaleta, cada de baie ori chiuveta din bucatarie). Sa nu dea sfantul sa ii amesteci.
Alta galeata, alta carpa, alta perie pentru spalat pe jos. Manusi de unica folosinta. Servetele dezinfectante pentru vasul de toaleta si un numar X de solutii de curatat.
Colegul nostru de apartament a inceput curatenia in baie cu entuziasm, dar s-a oprit la spalatul podelei pe care l-a lasat pentru o data ulterioara...
Orice minune tine 3 zile!


5 comentarii:

  1. Dar regulile de aruncat gunoiul? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu astea am facut cunostinta din prima zi, dar aici la Berlin, locuind la bloc nu sunt nici pe departe atat de stricte precum sunt in Austria cand mergem la schi de exemplu.
    In Berlin, triem doar:
    - hartia
    - sticla (alba si colorata)
    - plastic+metal la un loc
    - gunoi menajer
    - tomberon pentru articole menajere uzate
    Pana acum din fericire nu ne-am lovit de deseuri mai dificile, rezultate din constructii, amenajari interioare, mobila, pe care ar trebui sa le ducem noi la depozit.

    In Austria, ultima experienta a fost traumatizanta pentru ca separam astfel:
    - plastic
    - metal
    - tetra pak
    - hartie normala+carton
    - hartie uzata (hartie igienica, servete de bucatarie de hartie folosite)
    - gunoi menajer
    - sticla in functie de culori

    Aici in Berlin, din ce am observat in tommberoanele de la blocul nostru oamenii nu se obosesc sa curete putin ambalajele pe care le arunca, dar in Au le si clateam putin.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai zice uneori ca nemtii nu au altceva de facut decat sa trieze gunoiul. Cunosc o familie de romani care mutandu-se in Germania, biata mama nu a mai cunoscut somnul o saptamana din cauza gunoiului.
    Eu m-am amuzat, ei nu.
    Eu in Romania separ doar plasticul si sticla.

    RăspundețiȘtergere
  4. E adevarat.
    In orasele mari politica pare insa ceva mai relaxata in ceea ce priveste gunoiul. Desi daca stai la casa e interesant pentru ca ai saci de culori diferite, pe care ii scoti la poarta in anumite zile. Daca deseurile nu sunt bine sortate nu iti ridica gunoiul (se vede practic prin sac) si atunci trebuie sa il iei la mana. Asa ca mai bine il triezi bine din prima. Dar la bloc, e ca la bloc. Tomberoanele sunt comune asa ca nu se stie cine a lasat borcanul nespalat (colegul nostru de apartament nu le spala niciodata :) )

    RăspundețiȘtergere
  5. Civilizatia si curatenia au un pret, dar de cresti in acest mediu si mentalitatea vine de la sine, atunci probabil numai lenea mai poate interveni in procesul de triere. Pentru noi e normal sa fie complicat sau peste mana pentru ca e o "regula" si nu o obisnuinta.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.