miercuri, 10 iulie 2013

Un an de Berlin


Teii in floare, mirosul dulce si greu, mai ales dupa ploaie, nu m-au dezamagit nici anul acesta si imi aduc aminte seara de seara ca s-a implinit un an de Berlin. Intial aveam un alt plan pentru postarea de fata dar l-am schimbat din mers. Va fi o postare si vesela si trista, asa cum este insasi viata caci anul de viata printre straini a venit la pachet cu lectii si schimbari, dar a adus cu sine multa sondare interioara. Astfel:
+
- Am invatat in anul acesta mai multe despre mine decat am facut-o in cei 10 ani anteriori. Acum daca ma intreaba cineva care imi sunt valorile in viata pot sa raspund fara sa clipesc.
- Am invatat (dar trebuie sa repet in permanenta) sa am rabdare si sa judec la rece. La prima impresie nemtii iti par prietenosi, dar asta e valabil doar cat timp fiecare are ceva de castigat si doar la modul aparent. Saluta cu zambetul pana la urechi si isi iau la revedere de parca ar fi prieteni la catarama, insa apoi fiecare se inchide in el si traieste mai mult pentru familie. Nu am reusit nici sa ne intelegem cu colegul nostru de apartament si nici cu alti oameni cu pasiuni comune. Si daca eu nu am reusit nu e ceva nou, dar cum nici lui Radu nu i-a iesit, inseamna ca la mijloc e o problema.
- Am invatat sa gatesc, sa apreciez fructele si legumele pe care in Romania le consideram ceva de la sine inteles si am invatat ca viata are gust (la propriu).
- Am invatat atat de multe despre Germania! Am fost prin atat de multe locuri, mereu in miscare, mereu cu dorinta de a cunoaste, incat am ajuns sa ne facem hrana din nou. Am descoperit ca istoria si arta sunt frumoase daca iti sunt traduse pe inteles si daca te confrunti cu ele.
- Am invatat ceva germana (stiu ceva mai multa decat atunci cand am plecat, deci a iesit pe plus).
- Am dobandit un crez profesional si stiu cam ce mi-ar place sa fac in viata.
- Am dobandit usurinta in a schimba limbile straine intre ele si pot sa trec cat ai clipi din engleza in franceza si apoi in germana si retur.
- Am invatat ca Radu are mai multa incredere in mine decat am eu si am invatat sa il iubesc si mai mult pentru asta.
-
In egala masura insa:
- Mi-am pierdut unele din abilitatile profesionale si sper sa dau rugina jos cat mai repede de pe ele.
- Am fost mai mult trista decat vesela, m-am simtit vaduvita de ceva din interior, uneori goala, alteori melancolica. Sentimentele astea nu sunt neaparat noi, insa traite dupa 2-3 ani atat de plini, de rotunzi, de perfecti, m-au lovit frontal si m-au gasit cu garda jos.
- Am plans mult, mai ales la inceput.
- Mi-am pierdut forma fizica (si asta se remediaza)
- Am uitat limba romana (noroc ca o mai exersez cu scrisul) sau mi-am pierdut abilitatile de a gasi la timp cuvinte mai complicate potrivite in context (se repara si asta).
- Mi-au lipsit cei dragi. Sansa mea s-a numit internetul ce regrupa pozele prietenilor, jurnalele oamenilor pe care ii urmaresc, conferintele de acasa etc. Citeam undeva ca internetul este o piedica impotriva integrarii. E perfect adevarat, insa pe mine m-a salvat de la dezintegrare. Nu pot sa imi imaginez cat de lunga ar fi fost ziua cu o carte in limba germana in mana din care nu as fi inteles in primele 3 luni mai nimic. Dar probabil as fi invatat ceva mai multa germana.

Si lista va continua pe masura ce ideile mi se vor mai aduna si se vor mai separa din marea de impresii, in seara aceasta destul de inerta.

5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Astazi am facut-o! Somnoroasa cum eram de dimineata am vazut ca sunt 2 comentarii (dublate) si am vrut sa il sterg pe ultimul. Cred ca este o eroare de afisare in blogger pentru ca de sters, mi le-a sters pe amandoua si totusi eu vad ca exista un singur comentariu. Din nefericire in blogger comentariile sterse nu se pot recupera, dar am inca o urma a comentariului in mail, asa ca il redau mai jos:
    "Daca as ajunge sa simt la fel pe partea de +-uri dupa un an de Canada ar fi perfect. Cert e ca experientele de genul asta cu plecatul din cuib (ca e al parintilor sau chiar al nostru) ne maturizeaza, ne schimba, zdruncina sita si provoaca cernerea gandurilor, sentimentelor, chiar a firii in ultima instanta. Ce ramane suntem noi, mai imputinati, dar mai bogati. "
    Scuze Claudia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faza e ca si eu tot doua vedeam dar credeam ca e un bug ce se vedea la cititori.
      Acum vad doua comentarii ca ar fi sterse ale mele si doua comentarii identice - ale tale. Cand va intoarceti din plimbare sa-l pui pe Radu sa dea un ochi, sigur e ceva setat aiurea pentru ca pe celelalte bloguri nu sunt probleme si tot blogspot aveti. Poate e de la tema.

      Ștergere
    2. p.s. dupa ce am comentat au disparut dublurile si se vede totul bine!

      Ștergere
  3. Da, cred ca a fost un bug temporar de la blogger pentru ca folosesc aceeasi tema de mult timp. Singurul lucru pe care l-am schimbat recent a fost acela ca am eliminat verificarea aceea (litere+cifre) inainte ca un vizitator sa posteze comentarii. O sa urmaresc daca se mai repeta problema si daca da, o sa investighez.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.