Cum vad ca in Diaspora e la moda subiectul mancare, despre care au scris si Claudia si Ren pe blogurile lor, m-am gandit sa astern si eu varianta germana, caci cu Canada si SUA ne-am lamurit…
De fapt postarea asta s-a nascut dintr-un comentariu pe care vroiam sa il pun pe jurnalul lui Ren, dar comentariul a iesit atat de lung , incat m-am hotarat sa scriu o postare.
Rezumatul e urmatorul (ca sa il parafraz pe Traian Basescu): Germania nu e nici ca America (privita ca si continent), nici ca Romania. E diferita. Deci e musai sa cititi ca sa vedeti ce e diferit.
1. Mancarea din Germania (luata din supermarketurile de discount-ca Lidl din Romania de exemplu) nu este cu mult mai scumpa decat cea din Romania. E mai scumpa, dar diferenta nu e asa de mare si ea se reflecta doar in anumite produse (carne, legume si fructe in special).
2. Produsele au in general un gust normal, nici sarate, nici dulci din cale afara –echilibrate cum s-ar spune.
3. Piete in sensul pe care il stim de acasa nu exista. In schimb sunt niste piete ambulante formate din 10 rulote ce se plimba prin diverse zone ale orasului dupa un program anuntat anterior. Aici ai cam 2-3 vanzatori de legume si fructe si restul carne, branzeturi si dulciuri. Cele mai multe par home-made, insa singurul lucru care m-a interesat au fost fructele si legumele si am fost dezamagita de varietatea oferita. Totusi chiar azi am luat niste mere mici si bune ca cele din Romania, care m-au convins sa revin si sa incerc saptamana urmatoare si perele de la aceeasi tanti si poate si o legatura de morcovi.
4. Media este mistuita de scandaluri: carnea de cal din Romania si Polonia gasita in gulasul si lasagna din supermarketuri, ouale bio care nu sunt bio si tot asa.
Si acum sa le luam pe caprarii :
1. Painea noastra cea de toate zilele-de toate felurile, ieftina sau scumpa, alba sau neagra.
Pleaca de la 0.55 euro/500 g painea de toast (alba sau graham), trece prin valoarea de 0.8 euro/500 g (painea cu multe seminte pe care o cumparam de regula) si ajunge pana spre 1.25 euro/500 g (diverse sortimente de paine cu seminte). Exista si paine la kg, mai conevabila ca pret (cam ca painea decenta din Romania) insa noi nu mancam atata paine pe saptamana.
Poti deasemenea sa iti cumperi tot felul de specialitati de la brutarie (tot felul de paini cu seminte sau fara), paine rotunda sau diverse chifle ori painicute (bune toate) pe care daca doresti ti le poate si felia in fata ta. La brutarie e ceva mai scumpa.
Cum nu suntem mari mancatori de paine, un pachet de paine taraneasca de 500 g pe saptamana este suficient (deci nu avem prea mari costuri la capitolul asta).
Painea din supermarket se si intareste cam dupa 1 saptamana si capata si mucegai (tot cam dupa 1 saptamana de tinut in plastic).
Deci are verdele nostru.
2. Produsele de patiserie din supermarket (cornuri, briose, pain-au-chocolat)-ca si in Romania. Cele de la patiserie sunt insa cu ceva mai multa raspundere facute si nu doar coca goala. Si ceva mai scumpe (cam 1 euro gogoasa infuriata si mai scumpe daca sunt mai consistene). Insa sunt bune. Si ele au verdele nostru.
3. Lactatele. Sunt bune. Singura reclamatie: nu exista branza sarata (telemea sau ceva de genul) la bucata in cantitate mai mare (doar 200 g). In rest cascaval, un fel de branza dulce cu smantana, tot felul de creme de branza etc. Iaurtul este mult mai cremos decat cel din Romania. Laptele are acelasi gust cu cel din supermarketurile de la noi dar are un termen dubios de mare de valabilitate.
Multe iaurturi in veriunea bio. Diferentele de pret dintre iaurturi bio si normale (pentru aceeasi cantitate) mi se par insa ca nu justifica un bio veritabil cu vacute ce pasc fericite pe dealurile din Bayern :) si nu stau in staul fiind hranite din galeata cu mancare atent selectionata pentru a creste productia de lapte.
Totusi cu exceptia branzei la bucata (pe care o puteai eventua si gusta) si combina (si de capra si de oaie si de vaca) in Romania, in rest si lactatele sunt decente. Verde.
4. Mezelurile-sunt mai bune decat la noi (nu neaparat la gust, ci au mai multa carne-peste 70% carne de ceva e standard). Exista si piept de pui la gratar gata taiat bucatele si alte dracii ce par destul de ok, dar si multe produse prefacute (chiftele, snitel etc). Cred ca e destul de multa aproximare pe etichetele astora dar imi vine greu sa dinsting adevarul de minciuna. Portocaliu pentru ca mie mi se pare ceva putred in Danemarca si pentru ca oricum mezelurile nu sunt cel mai sanatos aliment.
5. Pestele- e o delicatesa-100 g de crap/1 euro. Cand vine vorba de peste, doar din supermarket (si doar cele mari au peste proaspat) si doar cu preturi/100 g. Crapul luat din Hala din Obor disputandu-ma cu nenea daca e de balta sau de crescatorie e pus in asteptare pana in 2014.
Nu ne-a ramas decat pestele la conserve (tonul de regula) sau ceva peste oceanic in sos tomat, Radu mananca peste marinat (cum se gaseste si in Romania) si mie imi place pastravul file (exista simplu, cu usturoi sau piper) si costa cam 1.5 euro/125 g. Scump, domne, scump.
Galben caci desi pestele e bun, nu te prea poti apropia de el.
6. Conservele- mai bune ca in Romania. Inclusiv unele mancaruri gata preparate pe care le luam in ture. Nu stiu de unde vin dar cum oricum fasole verde gasesti doar ocazioal, fasole boabe la punga nu am vazut decat odata si varza acra (pentru varza calita) nu exista la butoi, nu iti raman decat conservele. Nu au niciun gust particular ceea ce e bine. Verde.
7. Carnea (in aceeleasi varietati: pui, vita si porc). Puiul e cel mai ieftin, apoi porcul si apoi vita, totusi dierenta dintre porc si vita nu este exorbitanta. Pentru mancarea de fasole, folosesc de exemplu carne de vita taiata cubulete ca pentru gulas si pare ok. Puiul e mai fara gust decat in Romania. Portocaliu.
8. Produsele congelate (si aici intra orice, legumele congelate, produsele gata pregatite (snitele, peste, cordon-bleu etc), prajiturile etc sunt intr-o varietate incredibila. Practic legumele congelate sunt in minoritate, pizza prefacuta gasesti fara numar etc. Sunt ok la gust dar nu foarte naturale. Cu legumele congelate ma impac insa, mai ales cand de exemplu ai pofta de spanac. A, legat de spanac,cel taiat si facut pasta e 0.4 euro /400 g pe cand cel cu frunze intregi e 1.4 euro/500 g. Si cred ca la mijloc nu e doar diferenta de marca.
Portocaliu.
9. Muraturile sunt delicioase. Mai ales cele asortate. E unul din domeniile la care nemtii chiar se pricep (normal ca trebuiau sa gaseasca cu ce sa asorteze tonele de cartofi pe care le mananca).La fel de bune ca cele facute acasa in Romania. Verde.
10. Dulciurile- bune si ele. Ceva mai bune decat la noi. Si sigur dau dependenta. Si nenorocitele suficient de ieftine ca sa te imbie de pe raft. Portocaliu (pentru ca sunt bune dar sunt un pericol pentru greutatea noastra in egala masura).
11. Cheapsurile- mult mai putine decat in Romania. Sortimentatia (chiar si in supermarketurile mari e mult redusa- nu mai zic de jumatatea de raft ce le este atribuita in supermarketurile mici). Sticksurile si covrigeii sunt majoritari, Radu mananca la greu Tortila si eu Pringles (sau echivalentul lor). Nu exista popcorn sarat la punga (gata facut)ci doar dulce (asta au luat-o de la americani cred).
12. Produsele de baza (faina, zahar, ulei, ulei de masline) costa la fel ca si in Romania. La faina am dubii de fiecare data cand folosesc caci faina standard e 450 (nici cand de faina 000) si stau tot timpul in dilema daca sa pun sau nu praf de copt (creste ori nu creste etc).Verde
13. Bauturile. Vin nu am luat niciodata, Radu are berea lui preferata (2 sortimente) si in rest ocazional sucuri de fructe la cutie (ca si in Romania). Cola la doza de 0.33l pentru cand plecam in tura si vrem sa gustam si sa savuram fericirea (functioneaza :) ). Nu cumparam apa, ci bem de la robinet (ca si in Bucuresti dealtfel). Verde.
14. Si am lasat la urma fructele si legumele petru ca ele sunt partea spinoasa a Germaniei. Sunt varza (cel putin alea din supermarket). Cum la oamenii astia cresc doar mere si radacinoase, o foarte foarte mare parte din fructe si legume sunt de import. Asa ca imaginati-va : culese cu 2 saptamani inainte cand erau inca verzi, parguite pe drum si ajunse pe raft…la mine in camara trebuie sa mai stea vreo 7-10 zile ca sa devina comestibile. Totul standardizat pe dimeniune si individual ambalat. Si mai ales in 75% din cazuri cu un gust ce nu are de-a face nimic cu amintirile mele. Al doilea bai cu fructele si legumele este ca avem impresia atat eu cat si Radu ca acestea nu au fibre. Prin vara chiar nu imi dadeam seama ce se intampla caci desi mancam salate etc, problema devenea grava.
Cand am ajuns in Ro pentru o saptamana si am mancat "normal"-adica fructe si legume din piata, totul s-a rezolvat inca de a doua zi. Acum pur si simplu trebuie sa am grija ce gatesc : fasolea verde sau boabe, spanacul su varza nu au voie sa lipseasca din meniul saptamanal, eventual la nevoie asortate si cu niste iaurt cu musli :).
Am vazut ieri pe FB o imagine ce era impartita in doua parti : una cu legume si fructe si una dulciuri, fructe etc ce spunea cam asa: "daca alimentele pe care le mananci se pot strica, atunci sunt si sanatoase pentru tine"….De cand stau aici incep sa am niste dubii caci fructe care se strica dupa 2 saptamani sau portocale ale caror coaja se face ca o platosa si in interior raman suculente nu sunt treaba normala si parca simt toate chimicalele din ele atunci cand le tin in camara si vad ca nu se mai strica odata…Rosu.
|
Doar ca sa va faceti o idee ce inseamna la nemti cu sos... |
Si acum, dupa aceasta ampla dare de seama, ma duc la cantina sa mananc (noroc ca am scris postarea asta inainte de masa). Din pacate ieri seara am esuat lamentabil in pregatirea unui aluat frantuzesc care trebuia sa fie parte din quiche-ul cu broccoli pentru azi, asa ca nu imi ramane decat sa mananc la cantina. Azi e miercuri, deci e zi de snitel (vineri e zi de peste, joi de gulas si luni si marti nu mai tin minte).
Aoleu si sa nu uit, sa ii spun ca vreau doar putin sos ca altfel iar mi se scalda mancarea in sosul ala alb si dens, cu aspect de maioneza si gust imposibil de reprodus in scris.