joi, 29 decembrie 2011

Tablourile din viata mea

Niciun comentariu:

Recunosc ca desi am ajuns sporadic si prin alte locuri decat acasa, si am vazut poate multe moduri de a-ti decora peretii, nu mi-au ramas in minte tablourile pe care le-am vazut. Nu pot decat sa concluzionez ca si Claudia, ca fie sunt abstracte, fie sunt legate cumva de natura, fie de vre-un peisaj din zona, fie la modul generic de vreo floricica. Mai interesant e modul in care sunt executate (pictura, colaj, desen, puzzle etc) si modul in care sunt inramate.
Dar cu siguranta vii in memorie imi sunt tablourile din casele mele.

In primul rand acasa...tabloul din sufragerie, aproape clasic inainte de 90, ceva mare care la mine arata ceva de mancare- un platou de fructe de toamna...Nu imi spune si nu mi-a spus nimic.

Apoi tabloul din camera fratelui meu...Aici am ceva mai multe de spus...Infatiseaza un mos, cu cusma si cojoc...In copilaria timpurie imi amintesc ca ma amenintau ai mei cu mosul asta, care era ceva rau, mai ales ca statea cu mine in camera si aveam impresia ca ma urmareste orice fac. Imi era frica de el, si aveam credinta ca iese din tablou cand e intuneric in camera d-asta nu imi placea deloc sa ma ascund dupa usa din camera cand eram mica si ma jucam prin casa cu tata de v-ati ascunselea.
Apoi vin tablourile de la Bunica. Multe, mari si comune...nu au ideea care sa rezoneze cu mine. Stiu ca sunt ceva fructe, ceva flori si cred ca mai sunt vreo 2 mici cu peisaje...

Mai interesante sunt tablourile de la tara...Acolo nu exista tablouri in sensul clasic, ce sa faca oamenii cu platoul de fructe pe pereti plus ca un asemenea tablou “pretentios” nu se potriveste decat cu o anumita mobila (mobila masiva cu aspect burghez). Acolo sunt puse pe pereti fotografii inramate sau colaje de fotografii. Si daca cele mari cu mamai si tataia la nunta sau cu strabunicii mei batrani se vad bine de departe, mai sunt colajele cu multe fotografii mici. Astea imi placeau cel mai mult-ma suiam in pat cand eram mica si ma uitam la ele, incercand sa ii identific pe tata si pe unchiul meu cand erau copii (provocatoare treaba sa ii ales dintr-o clasa de 30 de elevi; tot timpul greseam).
Iar la noi in camera, acum, nu avem tablouri...avem lipite pe ambele parti ale usii niste postere si pe peretele de deasupra patului unul cu Himalaya de la Oamenii Muntilor, plus un perete acoperit cu rectiunea verbelor in limba germana :).
Pana la urma tablourile si “decoratiunile” de pe pereti, atata timp cat stau suficient de mult timp lipite/atarnate, ajung sa faca parte din casa. Sunt parca impregnate cu atmosfera casei respective, o oglindesc, o completeaza.Lipsa lor de pe pereri nu trece neobservata pentru ca au incetat sa mai fie simple obiecte de decor si au devenit o parte componenta a atmosferei din fiecare incapere/din fiecare casa.



Read More

duminică, 25 decembrie 2011

Scrisoare pentru Mos Craciun

2 comentarii:

Nu e vorba de nicio scrisoare (am trecut de momentele copilariei in care imi doream ceva material de la Craciun). Acum ideile mele de cadouri sunt mai mult imateriale…E vorba insa de titlul unui email primit dupa ce am pus un anunt lung cat postul Craciunului, pe un grup de yahoo numite freecycle_bucuresti.

Aveam de dat multe de la carti si haine pana la componente IT stricate sau mai putin stricate.

Despre carti (care erau majoritare) am mai scris si in ciuda faptului ca m-am zbatut mult nu am rezolvat mare lucru (putine la anticariat si ceva mai multe la cartipentruorfani.ro).

Kya m-a ajutat cu un hint pentru biblioteci, dar cei de la Biblioteca Municipiului Bucuresti nu mi-au raspuns, iar cei din Giurgiu nu aveau adresa de email corecta.

Am zis sa fac o ultima incercare aici si abia apoi sa le pecetluiesc soarta.

Si in cateva ore m-am umplut de emailuri. Deschideam inboxul si numarul lor tot crestea, am ajuns in 20 de h la vreo 70 de mailuri pe acest subiect.

Acum alta belea, stai si sorteaza mailurile...

Era foarte simplu sa le dau cuiva care cerea tot.

Hmm, dar oamenii aceia chiar aveau nevoie de "tot". Asa cum am stat atatea saptamani cu ele in casa puteam sa mai stau cateva zile, pentru a putea gasi persoanele potrivite. In fond nu vreau doar sa scap de ele (asa le duceam la reciclat hartie si la containerul de echipamente electronice pentru recilcat si gata), vreau sa fie folosite  mai departe in masura in care sunt de folos cuiva.

Si desi parea o corvoada, a fost pana la urma placut sa aleg din marea de oameni, cativa carora sa le pot satisface mici dorinte... Au contat motivatia, cum a fost scris mailul si cu cata atentie a fost citit mesajul meu etc.

Pana la urma am facut pachetele mici care si-au gasit noi proprietari:
-Dragos
-Alex
-Silviu
-Carmen
-Daniela si lista continua.

Fiecare a primit ce si-a dorit si faptul ca unii cautau cartea X de mult timp si doreau doar cartea X, faptul ca manuelele au ajuns la niste copii care nu au posibilitati financiare, faptul ca toate cartile de chimie au ajuns la niste studenti la chimie nu poate decat sa ma bucure.E o garantie ca viata acelui lucru merge mai departe si e un amestec intre placerea de a darui si o opozitie fata de consumatorismul epocii.

Inca mai am de cautat proprietari si sper ca pana la urma cat mai mule lucruri din cele pe care vreau sa le dau sa fie de folos.


Read More

sâmbătă, 24 decembrie 2011

Noi nu suntem normali

2 comentarii:
Ei si ce daca?

Suntem suficient de normali in fiecare zi acasa sau la serviciu.

Atunci cand suntem insa impreuna avem voie sa fim anormali. Si suntem pasnici oricum. Nu facem urat, nu ne dam in petec, ne distram doar in felul nostru. Si suntem deschisi la cele mai traznite idei.
Pinguinii sunt mai mult decat niste prieteni. Sunt ceva indescriptibil, care l-ar face invidios pe orice copil.
Ma consider extrem de norocoasa ca la 26 de ani pot sa evadez din cotidian in felul asta. Niciodata in copilarie nu am avut asa o gasca, am fost mai repede o persoana retrasa si usor antisociala. Nu stiu care e secretul chimiei dintre noi, dar nu vreau sa il descopar. Vreau doar sa il pastrez. E o reteta unica si imposibil de reprodus in alte conditii. De multe ori cand suntem impreuna ma regasesc rostind pentru mine: "Opreste doamne clipa cu care masuri eternitatea!"

Le sunt recunoscatoare lor ca pot sa fiu in aceeasi zi serioasa si traznita, adult si copil. Ma bucur ca cea mai mica idee aprinde imaginatia si e capabila sa invarta rotite nevazute care sa miste intreg angrenajul. E suficient sa existe scanteia. Entuziasmul rezolva restul. Viata mea se leaga de ei si ar fi trista si searbada altfel. As pierde ceva din capacitatea de a visa. Nu imi vine sa cred ca la varsta mea, mama mea se pregatea sa ma nasca si noi ne pictam in pisici si tigrii. Simt ca desi fetele noastre isi schimba trasaturile usor usor, sufletul nu a imbatranit...a ramas acelasi ca si acum 5-6 ani.

Operatiunea carnatii (by Cristi)

La botezul celui mai mic Pinguin

Aseara la Otopeni!


Read More

miercuri, 21 decembrie 2011

Lucruri pentru care nu există niciodată timp

Un comentariu:
(am “furat” ideea din blogul Claudiei)

1. sa invat sa cant la chitara

2. sa rezolv un puzzle de 1000 de piese care sta de la Craciunul trecut pe biblioteca. Nu e vorba de timp, e vorba si de dispozitie si de atmosfera.

3. sa imi termin postarile restante de pe blogul de munte

4. sa imi fac ordine in calculator

5. sa mai savurez un weekend de nefacut nimic acasa in familie

6. sa invat constant chestii noi legate de medicina de ex sau de munte

7. sa ma apuc de niste cursuri pe care le am mai demult in cap

8. sa ma reapuc de arte martiale

si lista poate continua.

Dar din punctul meu de vedere este mai interesant sa analizezi de ce nu ai timp. In cazul meu nu mai e vorba de analiza, am analizat demult si stiu raspunsurile.

De cele mai multe ori in viata mea, desi domina senzatia lipsei de timp, sunt sigura ca raspunsul sau solutia e mai larga:

- nu am timp pentru ca ma inhamez la prea multe lucruri deodata

- nu am timp pentru ca nu am un program de viata ordonat

- nu am timp pentru ca nu imi prioritezez activitatile

- nu am timp pentru ca ma mai loveste delasarea si lenea (cum se intampla in cazul antrenamentelor)

- nu am timp pentru ca de fapt ma paraseste repede motivatia

- nu am timp pentru ca detest sa ma scol de dimineata si prefer sa dorm vreo 9 h pe zi decat sa dorm 7 si sa castig 2.

Acum ar trebui sa gasesc si solutia...

Read More

duminică, 18 decembrie 2011

Caracter

2 comentarii:

Dupa ce am terminat un test lung de vreo 240 de intrebari, dintr-un link dat de Radu, calculatorul a zis ca as avea urmatoarele puncte forte sau trasaturi dominante (mai jos o sa imi permit sa le si comentez putin):

  • Your Top Character Strength: Curiosity and interest in the world. You are curious about everything. You are always asking questions, and you find all subjects and topics fascinating. You like exploration and discovery.

Hmm…sunt curioasa, dar cu masura. In nici un caz nu ma pot compara cu Radu, care este un monument de curiozitate. Totusi ma plictisesc repede si vreau mereu sa incerc lucruri noi. Vreau sa explorez necunoscutul de langa mine, sau din departare dar totul pana cand devine greu. Apoi am obieciul sa ma vait de ceasul mortii, oarecum numai asa, ca sa gasesc resursele interioare ca sa depasesc momentul. Insa nu mor daca nu stiu ce carte citeste Radu in momentul X sau la ce film se uita sau de ce e suparat colegul meu de birou etc. Traiesc cu convingerea ca timpul le rezolva pe toate.

  • Your Second Character Strength: Capacity to love and be loved. You value close relations with others, in particular those in which sharing and caring are reciprocated. The people to whom you feel most close are the same people who feel most close to you.

Asta e adevarat. Dar exista si aici un dar. Nu pot/nu sunt capabila sa imi arat de fiecare data afectiunea pentru cei din jur. Desi in suflet simt acest lucru, nu gasesc intotdeauna calea sa o exprim prin gesturi sau cuvinte. Aici seman putin mai mult cu tata, pe care pana in urma cu ani buni, il vedeam doar ca o persoana detasata, distanta si rigida. Am crescut si l-am cunoscut mai bine, ne-am schimbat in acelasi timp si uneori imi pare ca preiau din ce in ce mai multe din felul sau de a fi. Totusi incerc sa fie bine pentru cei la care tin si cred ca niciun compromis nu e prea mare pentru acest deziderat.

Si ador sa fiu iubita si apreciata...sunt paun in felul meu si trebuie sa epatez.

  • Your Third Character Strength: Hope, optimism, and future-mindedness. You expect the best in the future, and you work to achieve it. You believe that the future is something that you can control.
Sunt o fire optimista in felul meu, cred ca timpul le va rezolva pe toate insa ma aprind si ma implic…incerc sa aduc si ceva actiune pentru ca nu, asa cum se spune, Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista. Sper sa imi fie bine, mie si celor din jur.


  • Your Fourth Character Strength: Judgment, critical thinking, and open-mindedness.Thinking things through and examining them from all sides are important aspects of who you are. You do not jump to conclusions, and you rely only on solid evidence to make your decisions. You are able to change your mind.

Si asta e adevarat. Desi ma aprind repede,ma si calmez repede si iau fiecare detaliu sa il analizez. In esenta sunt o fire analitica si pe masura ce ma maturizez, incep din ce in ce mai mult sa gandesc inainte de a promite ceva. Si cand am timp, pun greu in balanta lucrurile, macar pentru a ma asigura ca am parcurs toate detaliile.

  • Your Fifth Character Strength: Fairness, equity, and justice. Treating all people fairly is one of your abiding principles. You do not let your personal feelings bias your decisions about other people. You give everyone a chance.
Imi place sa respect regulile si le cer si celorlalti sa respecte regulile. Imi fac datoria de cetatean de cate ori pot, fara sa iau in considerare ca se poate si altfel…Le cer si celorlalti o doza de moralitate. Am, normal, preferinte in viata personala, dar imi exersez zilnic simtul egalitatii la job.

In rezumat sunt o fire optimista, care doreste sa le insenineze celorlalti viata, pentru ca astfel mi-o luminez pe a mea, sunt deschisa catre nou, ma arunc uneori in mare cu entuziasm, dar ma gandesc cand stau pe margine daca stiu totusi sa innot.
Read More

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Nota de serviciu

2 comentarii:

In spatele meu soarele apune. Apune peste un oras gri si poluat, peste o Pipera intesuta de cladiri. Totusi pentru 15 min coloreaza griul. In birou jaluzelele sunt inchise. Au ramas asa de la miezul zilei cand soarele batea cu putere (pentru o zi de decembrie) si le intra in ochi colegilor mei. Corporationistii din Pipera care intra la job cand e inca intuneric, si ies tot pe noapte, au uitat sa se mai bucure de soare. Au uitat sa ii simta caldura si arsura, au uitat sa respire si aer normal de cand cu sistemul de aer conditionat. Cladirea nu are nici geamuri care se deschida, parca am lucra intr-un mediu de laborator. Noroc in fond ca are geamuri, se putea si mai rau…

Ideea este ca acum la apus, planta de la noi din birou (asparagus sau ce o fi ea) lasa o umbra superba pe perete. Era o umbra dubla ca marime fata de original si parea un palmier....Un palmier care te imbie la plaja, care aduce cu el mirosul de sare, de alge, de mare. Un palmier care aminteste de vara dusa, de rochiile vaporoase de plaja, de forfota sau de linistea unui concediu petrecut intr-o destinatie exotica. Era o aparitie atat de calda si de frumoasa, atat de opusa realitatatii rece si cetoase din aceste zile de decembrie. Si pentru o clipa am visat...


Read More

joi, 15 decembrie 2011

Scrisoare Testament-Garcia Marquez

Niciun comentariu:

”Dacă Dumnezeu ar uita pentru o clipă că nu sunt decât o papușă de cârpa și mi-ar oferi în dar o bucățică de viață, probabil că n-aș spune tot ce gândesc, deși aș gândi tot ceea ce spun. Aș da valoare lucrurilor mărunte, dar nu pentru valoarea lor, ci mai curând pentru ceea ce ele semnifică.

Aș dormi mai puțin și aș încerca să visez mai mult; de-abia acum înțeleg că pentru fiecare minut în care închidem ochii pierdem șaizeci de secunde de lumină. Aș merge în timp ce alții ar sta pe loc, aș ramâne treaz în timp ce toți ceilalți ar dormi.

Aș asculta în timp ce alții ar vorbi și, Doamne, cum m-aș bucura de savoarea unei înghețate de ciocolată! Dacă Dumnezeu m-ar omeni cu o fărâma de viață, m-ar împinge de la spate în bătaia soarelui, acoperindu-mi cu razele lui nu doar corpul, ci și sufletul.

Doamne, daca eu aș avea o inima, mi-aș scrie ura pe un cub de gheață și aș aștepta ca soarele să-l topească. Aș picta pe stele, cu un vis al lui Van Gogh, un poem de Benedetti și o serenadă de Serrat pe care aș oferi-o Lunii. Aș uda trandafirii cu lacrimile mele ca să pot simți durerea spinilor și sărutul de culoarea cărnii al petalelor proaspete.

Doamne, dacă aș putea primi o farâma de viață… n-aș lăsa să treaca nici măcar o zi fără să le spun oamenilor că iubesc, că îi iubesc. Aș convinge fiecare femeie și fiecare bărbat că la ei țin cel mai mult și aș trăi îndrăgostit de iubire. Bărbaților le-aș dovedi cât de mult greșesc atunci când cred că nu trebuie să se mai îndrăgosteasca atunci când îmbatrânesc, fără să știe că ei îmbatrânesc tocmai pentru că încetează să se mai îndragostească.

Unui copil i-aș face cadou o pereche de aripi, dar l-aș lasa să învete singur a zbura. Pe cei batrâni i-aș învăta că moartea nu vine o dată cu vârsta, ci o dată cu uitarea.

În fond, și eu am învățat de la oameni atâtea lucruri… Am învatat că toata lumea vrea sa trăiască pe vârful unui munte, fără să stie că adevarata fericire este felul în care urci pantele abrupte spre vârf. Am învațat că ori de câte ori un nou-născut prinde cu pumnul lui mic, pentru prima oară, degetul mare al tatălui său, îl ține strâns pentru totdeauna.

Am învățat că un om are dreptul să se mire atunci când vede un om căzut, dar de fapt ar trebui să întindă mâna să-l ajute să se ridice.

Sunt o mulțime de alte lucruri pe care aș putea să le învăț de la voi, deși, realmente, multe nu îmi mai vor servi la nimic, fiindcă atunci când ma vor pune la păstrare în acea cutie, eu voi fi murit deja…”



Read More

joi, 8 decembrie 2011

Going Slowly: Two Years of Travel

Niciun comentariu:
Read More

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Tichie de margaritar sau tara arde si baba se piaptana

Un comentariu:

Aceasta postare este special pentru Em care asteapta demult poze cu lebadoiul din fata firmei mele.

Ideea e asa: mergand cu bicla la serviciu, am avut timp o vara si o toamna intreaga sa ma mir de tot ce intalneam pe drum, si vorba aia nu mergeam prin vreo zona selecta, ci prin Baicului, Doamna Ghica. Recent in zona mi-au atras atentia amenajarile peisagistice ale primariei sectorului 2, desfasurate intr-o zona in paragina, pe niste campuri de gunoaie si pline de caini, langa niste case darapanate de pe malul lacului care nici drumuri asfaltate nu au si intr-o zona "colorata". Pun pariu ca acolo se mai spala niste bani pentru ca nu pot sa imi explic rolul bradutilor recent plantati...poate loc de joaca pentru patrupede. Cel mai tare e data de finalizare: 02.01.2012 :).

Dar de fapt eu vroiam sa ajung la bunul-gust al constructorilor ansamblurilor de birouri din Pipera (mon amour???). Astfel ma amuz in fiecare zi cum in fata cladirii noastre, troneaza peste drum un piedestral cu o lebada...eu zic ca e lebadoi de fapt si uneori il confund chiar cu gascanul lui Nills. Lebadoiul nostru vrea parca sa isi ia zborul si mi se pare ca acum -acum o sa plece de pe soclu, dar vai, o sa se infiga cu aripile fix in sediul Coca-Cola, de 6 etaje de vis-a-vis....Sa vada si el cum e faza cu "gusta si savureaza fericirea".
Partea fun a fost cand l-au aduspentru ca soclul a fost turnat la fata locului si lebadoiul adus separat. Atunci l-au pus pe soclu cu macaraua si de la socuri cred ca i-au fisurat gatul, ca mai apoi a stat infasurat o saptamana cu bandaj la gat ( i l-au lipit din nou).:)
Lebadaoi urban
Profil- (cladirea de birouri si statia de autobuz mai nou se numesc Swan City)
Lebadoiul -vedere frontala-uite ce "stolz" (mandru) sta el acolo intre cladiri de sticla si masini poluatoare

Read More

miercuri, 30 noiembrie 2011

Bicicleta a intrat in concediu

Niciun comentariu:

Gata, a venit toamna, sau iarna…Cert e ca relatia mea de durata cu Simplonul a intrat intr-o perioada moarta…Am dus-o la tara spre usurarea balconului meu.

M-au determinat mai multe lucruri:

- joi pe 17.11 mi-am luat o cazatura pe gheata, in parc, chiar pe pista de bicilete. Nu am vazut ca e gheata, am pus frana sa iau stanga si mi-a fugit spatele. Am fugit si eu de pe bicla, noroc cu casca.

- luni pe 21.11 am murit de frig pe drumul spre serviciu, si literalmente nu imi venea sa plec de la serviciu de frica sa nu mor din nou de frig pe drumul de intoarcere.

- marti 22.11 ca sa nu mai mor de frig m-am imbracat bine, asa ca am murit de cald. Mai grav era ca aratam ca ma simteam ca un robotel cu 2 perechi de pantaloni, tricou, polar, geaca, vesta reflectorizanta, bandana pe fata in care respiram -> mi se abureau ochelarii etc.

- marti  22.11 m-a nins.

Asta a fost punctul in care am zis gata…

-merg cu frica sa nu dau de gheata si sa ma fac sanie pe carosabil…

- merg cu frica pentru ca nu am lumina in fata si imi dau seama ca nu sunt suficient de bine semnalizata, oricat de constiincios as purta vesta reflectorizanta

- mor de cald sau mor de frig (una din doua).

- cat de curand o sa urmeze partea de udatura si noroiala si o sa devina din bicileta purcel si eu odata cu ea cand tot praful inmuiat de pe asfalt o sa sara pe mine.


Asa ca revin pieton. Asta nu e treaba rea caci mai ascult una alta la telefon (am descoperit ca telefonul meu e chiar smart si e fun sa asculti radio, plus ca ma tine bateria foarte bine in continuare) sau citesc si chiar progresez la cartea 5-a a lui Martin.

Ramane de vazut ce fac cu conditia fizica. Pentru asta mi-am facut cont pe myasics si cica mi-am facut un program de alergat…Naiba stie daca o sa ma tin de el. Inceputul nu e imposibil, e sub ceea ce alerg eu acum dar mi se pare ca progreseaza cu o viteza incredibila si am dubii ca e ceva fezabil. Printre asta as putea sa mai fac multe legate de conditia mea fizica dar uneori este atat de placut sa stai si sa nu faci nimic... acum la treaba asta ma mai inspira si blogurile lui Suca-din tara oamenilor care nu fac nimic...Ei pe naiba nu fac nimic, stau si visez la concediul de schi din ianuarie . Have fun in the sun reloaded (a 3-a oara consecutiv)

Read More

vineri, 25 noiembrie 2011

Despre carti acoperite de praf

3 comentarii:

Prin vara, inainte de concediu m-am apucat sa fac o ordine sumara prin "boarfele" stranse d 5-6 ani. N-am reusit decat la suprafata. Dupa concediu am revenit cu mai mult chef de munca exersat zilnic la facut coburi si aranjat chestii in cort si am avut mai mult succes.

Astfel am strans din biblioteca de la Bucuresti si de la tara o multime de carti (de la carti comuniste, la carti de inginerie, manuale scolare, carti pentru copii care nu m-au pasionat etc). Vreo 200 de titluri. M-am spetit si sa le centralizez frumos in tabel cu titlu, autor, editura si an. 

Si apoi am incercat sa scap de ele...asta e cel mai greu task, de departe.

Prima si cea mai simpla varianta-un anticariat care sa vina sa le ia pe toate. Primele doua la care am sunat nu au vrut niciuna. Urmatorul care oferea printre servicii “lichidez biblioteci” a luat 15.

Bun deci nu am progresat prea mult. Apoi m-am gandit sa le donez...caut pe net si gasesc cateva programe:

-Orasul citeste-nu mai functioneaza, m-au directionat catre:

-Book.blog-de la astia nu am raspuns nici pana acum

-cartipentruorfani-am scris mail nu am primit niciun raspuns. Am sunat, oamenii erau incantati, am trimis mail, niciun raspuns, am sunat din nou, inca astept raspuns.

-am trimis mail la persoana care se ocupa de biblioteca din Politehnica (pentru cartile de inginerie)-niciun raspuns

In ciuda aparentelor (Radu are dreptate): nu mai vrea nimeni carti vechi (problema e ca printre carti sunt si manuale scolare recente (1999-2002) pe care nimeni nu le vrea, desi arata foarte bine si s-ar putea invata dupa ele bine-mersi. Sau poate nu stiu eu unde sa caut...

Problema e ca eu chiar sunt incapatanata si nu as vrea sa ajunga la copacul de hartie...Dar si rabdarea mea are o limita plus ca stivele de carti in camera au inceput sa ma agaseze la culme...

So, are cineva solutii rapide la “problema mea” (care nici macar nu e o problema, e un pitic pe creier)?

Read More

miercuri, 23 noiembrie 2011

3 motive pentru a calatori cat esti tanar

Un comentariu:

Am gasit pe facebook, postat de EM, un articol foarte dragut pe aceasta tema, cu care chiar am fost pe aceeasi lungime de unda.

In postul de mai jos nu vreau decat sa spicuiesc cateva idei si apoi sa le adaug la final pe ale mele:


Axioma: Cea mai mare parte a oamenilor care au asteptat sa calatoreasca (in jurul lumii), nu au facut-o pana la urma deloc. Asta pentru ca a intervenit o expresie foarte periculoasa: Da, dar daca... (imi pierd slujba, ma paraseste prietentul etc).


Tanar fiind, nu trebuie sa pierzi din vedere faptul ca viata nu o sa se reduca in permanenta doar la propria ta persoana. In timpul tineretii, conceptiile inca sunt in curs de formare, si exact atunci trebuie sa investesti in tine si sa le oferi (conceptiilor) sansa sa se dezvolte, iar tu, implicit, sa cresti/sa evoluezi.

Autorul identifica 3 motive pentru a calatori cat timp esti tanar :

a) Calatorind inveti sa traiesti aventura.

Comparati:

A calatori vs A astepta momentul prielnic
Sa mergi pe bicla pe podul Golden Gate  vs Sa dai inapoi 
Sa apari la televiziunea italiana vs Sa iti fie frica
Sa vizitezi ruinele incase vs Sa inventezi scuze
Sa inveti spaniola din doar 3 luni.  vs  Sa nu vrei sa iti asumi niciun risc
Sa faci turul Europei cu trenul vs Sa astepti

b) Calatorind inveti ce inseamna compasiunea
Calatorile te vor transforma intr-o cu totul alta persoana. Te vor pune in situatii mai complicate decat iti poti imagina pe care va trebui sa le rezolvi si vei descoperi in tine resurse neasteptate. Daca mergi in Asia de SE inca vei mai intalni vanzari de scalvi, in Europa vei vedea marturii ale genocidelor si persecutiilor religioase etc. Inima o sa ti se franga. Vei incepe sa intelegi ca lumea este in acelasi timp un loc mic si unul mare. Vei invata ce inseamna respectul pentru durerea si suferinta pe care o indura aproape jumatate din populatia lumii, zilnic. Vei invata sa iti pese

c) Calatorind iti vei imbogati cultura
Nimic nu se compara cu a merge de-a lungul Coloseumului, sau sa vezi live picturile lui Michelangelo. Aceste lucruri se experimenteaza si nu se invata oricate carti de cultura generala citesti



Pana la urma, citind articolul pana la capat ajungi sa il perecepi cat se poate de clar ca pe o invitatie vie la calatorie. Fie ca plecand din Romania, mergi spre Vest si vezi cum se traieste civilizat si organizat, fie ca mergi spre est si vezi cunosti culturi total diferite de cultura medie europeana, oricum vei avea de castigat.

Intr-o calatorie scurta, conteaza foarte mult documentatia si facilitatile turistice ale tarii respective.

Intr-o calatorie lunga, conteaza spiritul tau aventuros, de descoperitor, micul Columb ascuns in tine, conteaza disponibiltatea ta de a comunica cu oamenii si de a te deschide experientelor. Limba in egala masura are o mare importanta, pentru ca a rupe cateva cuvinte intr-o limba, iti deschide cu usurinta porti pe care altfel le-ai considera inchise...Se poate povesti oricat despre calatorie,dar vor ramane de fiecare data cuvinte scrise pe foaie si ele nu vor rezona decat cu cei care au fost deja implicati trup si suflet intr-o calatorie...Pentru a intelege, trebuie sa plecati la drum, frica e ceva normal dar ea va pieri dupa primele zile cand veti constata ca nimeni nu va mananca pe drum, ca oamenii sunt de fapt buni si primitori (in marea lor majoritate), ca timpul le rezolva in favoarea voastra.

O astfel de calatorie a fost concediul nostru de anul acesta, care a fost o experienta completa, pe care ne dorim sa o repetam vara de vara. O alta destinatie, poate o alta forma dar necunoscutul ne cheama si nu ne sperie.

Si ca sa inchei cu o alta fraza din articolul amintit:

"Nu o sa fi tot timpul tanar. Si viata nu o sa fi tot timpul doar "despre tine". Deci calatoreste...
Read More

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Balet

Niciun comentariu:


Este fascinant de la minutul 2.40.
Read More

miercuri, 16 noiembrie 2011

Cum te simti cand nu mai esti tanar…

Niciun comentariu:

Relax, acesta nu este un post despre mine, si despre imbatranirea mea de care ma acuza unii sau altii-maturizare (cum imi place mie sa o numesc). Este un post mai repede despre oamenii cu adevarat batrani dar care nu pot uita tineretea. Este vorba de oamenii care o viata intreaga au fost trup si suflet pentru o cauza, care s-au sculat o viata intreaga la ora 5 dimineata, care au muncit pentru un rost propriu sau al celor din jur, care au avut putine bucurii si acestea foarte diferite de bucuriile noastre, din ziua de azi. Sunt oameni pe care aparent nu ii mai intelegem, ei cei vesnic activi si acum condamnati la un repaus. Insa pe langa repaus, cred ca frica cea mai mare  pe care o ai dupa o viata de munca, dupa o viata inchinata sotului, familiei, nepotilor este ca acestia sa nu mai aiba nevoie de tine. Este ca si cum, din omul puternic care ai fost, te transformi in omul care are nevoie de ajutor.
Asta nu se intampla pe loc, nu e ca un accident care te lasa invalid, e ceva progresiv, dar care se acumuleaza si care la un moment dat te “loveste”. Este adus probabil de zilele acelea lungi de iarna cand esti inchis in casa si iti depeni amintirile intr-o cana de ceai. Nu e nici ca si cum ai putea lua viata de la capat, cum s-ar intampla dupa un accident, viata de la o varsta incolo nu o mai poti lua de la capat...Ea se duce pur si simplu. Vezi cum firul se subtiiaza si chiar si ingropat in mormane de medicamente stii ca o sa se rupa.
Privesti cu teama, nu cu teama de moarte, ci cu teama de a nu ramane singur, cu teama ca pe drumul pana acolo sa nu fii singur. Ironia batranetii aceasta este. Dupa ce o viata intreaga ai fost activ si implicat, ramai deodata singur. Si ai impresia ca vei fi uitat, ca tot ce ai facut pentru cei din jur va fi innecat de timpul prea scurt pe care il au cei dragi pentru tine. Ca nu iti va mai deschide nimeni usa sau poarta, iar in rarele momente cand o vor face vor fi in graba. Ca nu vei avea niciodata timpul sa ajungi la acea intimitate si sa iti deschizi sufletul, sa vorbesti despre ceea ce te framanta.
Se spune ca venim pe lume singuri si plecam tot singuri. Cred ca asta e partial adevarat...venim pe lume singuri insa drumul e oarecum protejat de cea care ne va da viata. Suntem un odor si sunt tratati ca atare. Doar pasim in lume singuri, eventual motivati de un “sut in fund”. Din cauza asta poate ne dorim instinctiv, batrani fiind (in fond se zice ca atunci cand imbatranim, redevenim copii) pe cineva aproape pe ultima parte a drumului nostru. E ca la maraton, cand iti foloseste atat de mult sustinerea unei persoane dragi pe ultimul kilometru.
In teorie ar trebui sa existe multi oameni care sa isi traiasca batranetile in sanul unei familii iubitoare. Dar intr-un fel am uitat sa mai fim familiile acelea mari si iubitoare din amintirile bunicilor nostri. Chiar si intr-o familie mare, fiecare are programul lui. Toti ajung acasa  obositi, iar ca remediu, tinerii se arunca la calculator, iar batranii se infunda in pat si in televizor...Doua inventii care ne dau iluzia intaririi relatiilor sociale si umane, dar care in relitate ne invrajbesc si ne departeaza unii de altii...
In realitate, familiile s-au destramat, au plecat fiecare la casele lor, in cele 4 zari ale lumii si batranii au ramas legati de batatura lor si de obisnuintele lor, si nu doresc sa se desprinda prea usor de ele...

Ok, clar astea sunt numai presupuneri, dar ramane de netagaduit ca societatea s-a schimbat si batranii nostri sunt mai singuri acum decat erau in urma cu 50  de ani si ceea ce citesc in vorbele, gesturile si atitudinile lor este un sentiment de infrangere si unica dorinta de “nu ma uita”.
Read More

marți, 15 noiembrie 2011

Ora de Business

Niciun comentariu:

Asa cum am recunoscut intr-un post anterior, eu sunt un monument de dezinformare... Nu ma uit la televizor, nu citesc presa, nu ascult radioul decat ocazional (in drum spre/de la munte) si atunci prefer un post cu multa muzica, nici macar nu merg cu metroul. Astfel ca poate sa fie razboi in China ca eu tot nu aflu prea usor...Acum de cand a intrat fratele meu la facultate si nu la Poli ca sa imi deseneze integrale prin casa, am ceva mai multe sanse de a ma informa, caci mai prind si eu cate o frantura de discutie.

In plus mi-a recomandat Andrei o emisiune, care chiar imi place, pe care o poti vedea si pe net (pentru cei ca mine care nu au televizor) si pe care v-o pot si eu recomanda la randul meu:
Read More

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Mirifica Romanie in alb si negru

Niciun comentariu:
Read More

vineri, 11 noiembrie 2011

Si totusi exista speranta..

Niciun comentariu:

Un filmulet de la EM despre cum si-au construit olandezii pistele de biciclete

Read More

marți, 8 noiembrie 2011

Dedicatie

2 comentarii:
Un videoclip fain, pe care cu o doza de egocentrism mi-l dedic singura....

Read More

duminică, 6 noiembrie 2011

Sa plec, sa nu plec, sa plec, sa nu plec…sa plec!

Un comentariu:

De fiecare data cand din diverse chestii sentimentale precum familie si prieteni se strecoara o urma de indoiala in hotararea de a pleca in tari mai civilizate, primesc repede o palma sau un dus cu apa rece ca sa ma trezesc...ultimul a fost ieri.

1. Statul incearca sa sustina categoriile cu venituri mici (printre care si pensionarii), si pe perioada ienii ofera subventii pentru caldura. O initiativa laudabila veche de cativa ani. Astfel in fiecare an, administratorul ii aducea buncii mele un formular cat o declaratie de avere, pe care apoi il completam, administatorul strangea toate formularele din bloc, dadea cu sumbsemnatul si stampila, si mergea pe toate sa le depuna (doar si de asta ii platim salariul-pentru toate aspectele administrative).
Anul asta e insa mai cu mot! 

Administratorii nu mai au voie sa mai depuna declaratiile locatarilor si astfel persoanele in cauza trebuie sa depuna declaratiile personal.

Pentru sectorul 3 pe undeva prin spate pe la Piata Minis.

Pentru sectorul 3, luni pe 31 octombrie coada PENTRU A DEPUNE O HARTIE NENOROCITA a fost de 6 ore (de la 9 la 15). Teoretic la coada asta cine poate sa stea...ori pensionarii aceia nenorociti si bolnavi care se injosesc pentru un ajutor acordat de stat, ori vreo ruda care numai bine isi pierde o zi de concediu...

PS: aceasta procedura se poate urgenta daca lasi formularul la paznic, insotit de 10 lei...paznicul intra automat cu formularul in fata, pe usa si tu ai scapat de belea...

Apoi ce se intampla cu SPAGA ta, pai se imparte frateste si mai castiga si functionarii publici un ban de o ciocolata la copii.

2. Joi a fost una din acele putine zile in care am mers cu metroul...mergand cu metroul aglomerat nu ai unde sa iti deschizi si tu o carte sa citesti, dar poti sa citesti un articol dintr-un ziar, altul din alt ziar etc...Intr-unul dintre ziare am dat peste un articol cu un titlu apocaliptic, ceva legat de sananate, faliment si alte cele...Si atunci iar stau si ma intreb ca proasta..De ce sa raman frate aici, sa platesc un impozit prohibitiv pentru CAS si apoi cand ajung in spital (doamne fereste) sa trebuiasca sa imi cumpar pana si fesele de tifon???
Read More

vineri, 4 noiembrie 2011

Recensamant 2011

Niciun comentariu:

Anul asta statul nostru scump si drag a mai cheltuit o avere pe recensamantul populatiei. Ok, nu zic ca nu trebuie vazut cati ortodoci mai avem, cati rromi mai sunt, cati mai sunt plecati la munca in Italia si Spania etc, dar totul fiind dirijat de stat, a iesit asa cum va asteptati ceva cumplit de ineficient si haotic...cum frati-miu, proaspat student s-a bagat la ceva munca de teren pentru ceva venit in plus, am capatat o imagine mai clara si din culise a recensamantului.
http://www.ziarelive.ro/stiri/recensamant-2011-cat-castiga-un-recenzor.html

  1. Proasta informare a populatiei/promovare a evenimentului
Pot sa afirm cu mana pe inima ca daca nu era frati-miu implicat nici nu aflam de asta...Deci eu sunt un om atipic caci nu ma uit la televizor, nu citesc ziarele sau site-urile de stiri, nu merg cu metroul, ascult radioul doar in weekend in masina in drum spre munte. Dar inainte de inceperea nebuniei cu recenzarea populatiei nu a existat niciun afis pus in scara blocului, un pliant lasat in usa, ceva orice...
Cand recenzorii au primit materialele informative-au primit 40 de flyere de impartit la 108 apartamente (norma unei persoane). Deci ce era sa fac, sa le impart in 3 ca sa imi ajunga la fiecare apartament? Aceleasi flyere mici au aparut si la avizierul blocului, mai ca nu puteai sa le distingi cum trebuie. Bun, deci puteam oricand sa ma trezesc cu recenzorul la usa si eu sa nu il cred cu toata legitimatia de carton pe care o avea scrisa si ea de mana, si apoi sa ma trezesc cu politia pe motiv ca refuz sa fiu numarata/contabilizata.

  1. Nu stie stanga ce face dreapta
La inceputul recensamantului s-a anuntat cica la televizor de un nene (Vladimir Alexandrescu) de la Institutul National de Statistica, faptul ca populatia nu este obligata sa furnizeze CNP recenzorului. Asa ca unii au dat CNP, unii mai disperati si panicati nu l-au dat…Super, problema e ca apoi, a venit un alt nene mai tare decat primul nene care a infirmat spusele initiale, si acum populatia este obligata sa dea CNP-ul. Si acum sa vezi distractie, ar trebui ca recenzorul sa ia din nou toate apartamentele deja recenzate si sa solicite CNP-ul???

  1. Lipsa de eficienta, munca manuala si bani multi aruncati degeaba
Fiecare recenzor completa cel putin 1 formular per persoana, 1 pe familie si 1 pe locuinta. In medie pe apartamentele pe care le-a avut frati-miu avea de recenzat 3 persoane/locuinta, adica 5  formulare, adica  20 pg.
Dupa asta 2 zile stai si fa statistica, si numara manual ce ai recenzat, cate femei, cati barbati, cati propietari, cati chiriasi etc
Si atunci mintea mea in care a mai ramas o urma de matematica zice asa:
20 pg/apartament*108 apartamente=2160 pg care erau partial color...deci sa zicem un cost de imprimare/xeroxare de  50 bani per pagina 1080 lei cheltuiti doar pe hartii, fara sa mai punem la socoteala flyerele...
Hartiile astea or sa incapa pe mana unor alti negrii mititei care vor introduce datele intr-o baza de date... Chestie care o sa le ia luni bune si acei negrii mititei or sa trebuiasca sa fie platiti..
Nu era oare mai simplu sa pui in mana fiecarui recenzor (cei mai multi erau tineri, deci cu o zi de formare prindeau smecheria) o tableta, cu un soft adaptat, in care sa se bifeze toate aceste raspunsuri care ulterior sa se exporte intr-un excel de unde sa se emita automat rapoarte si sa se faca cu usurinta o groaza de statistici...Stiu, daca era asa, cei de la INS nu ar mai avea un os de ros...

In mod sigur insa faza cu tableta era mai ieftina, mai adaptata trendului eco pe care il promoveaza cu falsitate alesii nostri si mai “de viitor”.

4        Recensamantul online

Din aceeasi categorie a celor 7 minuni ale statului, va prezentam recensamantul online.
http://www.recensamantromania.ro/instrumentar/
O solutie pe care multi tineri (si nu numai) ar fi imbratisat-o, pentru ca e mai simplu sa dai 10 clikcuri pe un formular decat sa astepti recenzorul 10 zile, doar doar o sa vina...
Deci la un moment dat in mijlocul recensamantului s-a anuntat ca se poate si asa, dar procedura...ei bine te lasa fara grai.
a)      Deci recenzatul trebuia mai intai sa anunte la primarie sau la nu stiu ce organe de drept vrea sa fie recenzat online (asa s-a anuntat la televizor. Pe site insa scrie ca s-a recurs la aceasta solutie de URGENTA pentru ca anumite persoane nu au putut sa fie contactate de recenzori).
Deci remarcati ca este o solutie DE URGENTA, valabila doar pentru Bucuresti.
Auzisem un zvon la televizor ca daca procedura va functiona  (cum oare sa functioneze o procedura atat de proasta) se va extinde in  ULTIMELE 2 ZILE si la alte orase mai mari din tara
b)      Ulterior trebuia sa descarce de internet formularele
c)      Sa completeze manual formularele cu pix cu cerneala neagra sau albastra
d)     Sa le scaneze si sa le trimita pe email/sa le puna intr-un plic si sa le trimita prin posta/fax/sa de depuna personal la primaria de sector...

Si atunci stau eu si ma intreb, unde mai este partea online de aici (doar la faza ca fac un download?)

Oricum, recensamantul s-a terminat, rezultatele vin peste un an, banii s-au papat si viata merge mai departe.

Read More

Locuri de veci

Niciun comentariu:

Discutam in RT-ul de weekendul trecut de ceva locuri de veci…stiu ca e un subiect ciudat dar a vorbi despre moarte si despre locul in care ne vom petrece eternitatea (sau nu) nu ar trebui sa mai sperie pe nimeni…Sunt niste ganduri care deriva implicit din viata de weekend pe care o ducem, care implica ocazional si anumite riscuri (cam 6 luni pe an , adica vara la catarat, sau pe trasee nemarcate si iarna la schi). Sunt riscuri pe care ni le asumam toti cei care practicam alpinismul sau schiul de tura, pe care incercam sa le diminuam dar de care ramanem constienti. Era de cateva ori sa o mierlesc pe munte si toate aceste ganduri conduc la un moment dat la definirea unor preferinte privind ce va fi dupa...si mai ales unde va fi acel dupa...Habar nu am cum va fi dupa, nimeni nu stie, nimeni nu s-a intors...poate o sa ajung in Rai(daca Raiul exista si daca balanta inclina in favoarea lui si o sa ma plimb pe norisori mov), poate o sa ajung in iad daca celor de Sus nu o sa le placa petrecerile cu Pinguinii si cine stie ce alte momente egoiste sau absenta mea de la Biserica (cine stie ce criterii trebuie sa indeplinesti ca sa bati la poarta Raiului). Sau poate nu o sa fie nimic din credinta crestina si o sa ma reincarnez in vreo broasca hidoasa si voi avea ca nou habitat o balta mocirloasa...Pana una alta daca vreo urma de suflet va mai ramane in zona carnala, apoi imi doresc un loc frumos in care sa imi regasesc odihna...si mai jos, tocmai despre astfel de locuri vreau sa vorbesc...Pana acum exista un top 4. Locuri estetice, simple, calde, primitoare, glorioase, la comun sau in intimitate, fiecare este diferit in felul lui, fiecare este original si fiecare isi are povestea.

1. Mormintele si crucile din Cernei, din Dobraia si Prisacina. Cruci vechi dar solide, pe al caror lemn se poate citi trecerea timpului, anii, ploile, zapezile...stau in fata casei sau langa drum si pazesc o mica movila de pamant. Zona aceea m-a impresionat foarte mult prin solitudinea oamenilor ce traiesc acolo, izolarea lor ce i-ai facut sa gaseasca solutii simple si naturale. Imi place cum omul ramane in amintirea locurilor, a familiei, poate a celorlalti sateni care trec din cand in cand pe drum si mai trimit un gand bun celui plecat 

2. Crucea de pe Coama Lunga, din Moeciu...Probabil acolo nu este ingropat nimeni si este pusa acolo doar sa marcheze un loc si un eveniment nefericit-un trasnet. Cruci mai sunt multe pe munte insa aceasta imi place pentru ca are vedere. Nu viziune, ci vedere...Bucegii, Craiul inzapeziti, dealurile verzi, foioasele cuprinse de focul toamnei, potecile din vechime si zgomotele satului care se amesteca pana sus...

Satul la picioare
Moeciu toamana
3. Cimitirul descoperit pe o coama de deal la granita intre Austria si Italia. Un cimitir mic, cu o capela si mai mica,cu multa liniste, cu un unic drum, cu o pista de biciclete care urca pana acolo pentru a smulge parca un moment de respiro, iar pe o parte cu Dolomitii si pe cealalta cu dealurile verzi si casel cochete austriece (desi eram in Italia).

4. Si un loc nou se adauga weekendul asta-Cimitirul de la Tabla Butii. Are aproape toate ingredientele (mai putin vedere), dar e un loc extrem de estetic cu brazii mari, falnici si drepti ca niste soldati la raport care vegheaza linistea unor eroi. Cu morminte fara flori, simple dar trasate la linie, cu cruci de piatra, uneori anonime- “2 ostasi necunoscuti”, cu un trecut glorios acum cufundat in liniste. Cu oameni care inca vin sa incheie un gand, sa retraiasca o poveste.


Read More

marți, 11 octombrie 2011

Drepturile copilului conceput

3 comentarii:

Pentru ca mi s-a parut foarte inspirata  postarea Claudiei, scrisa pe tema de mai sus, si lovita de o lene crunta am schitat 2 PA-uri de fix 500 de semne, oarecum complementare:

varianta 1:

Am fost o celula si apoi 2 si 4 si 8, tot asa. Acum sunt un embrion. Am fost conceput dintr-o uniune. Mama+tata=love. Cand o sa ies in lume o sa am drepturi: sa rad, sa plang, sa ma joc, sa invat, sa fiu rasfatat de mami. Uite se aude vocea lui mami:
-Domnule doctor, a fost o greseala, nu era in proiect, nu acum cel putin.
-Doamna, va dati seama totusi ca este un suflet si are si acest bot de carne niste drepturi!
-Dumnezeu sa ma ierte, dar nu il vreau!
-Bine, atunci veniti maine pentru interventie.

varianta 2:
Sunt un embrion. Am rezultat dintr-o uniune. Mama+tata=love. Cand o sa ies in lume o sa am drepturi: sa rad, sa plang, sa ma joc, sa invat, sa fiu rasfatat de mami. Uite se aude vocea lui mami:
-Domnule doctor, a fost o greseala, nu era in proiect, nu acum cel putin.
-Doamna, va dati seama totusi ca este si el un suflet, acest bot de carne are si el niste drepturi!
-Dumnezeu sa ma ierte, dar e doar un concept. E un nenascut. E sange din sangele meu si pana vine pe lume, eu dispun de drepturile lui!

Read More

vineri, 7 octombrie 2011

Parlez-vous francais?

5 comentarii:

Am inceput toamna asta cu ceva planuri pe parte profesionala, in sensul ca mi-as fi dorit sa fac putina ordine in competentele mele si pentru asta m-am apucat de ce era mai usor: franceza. Target: sa imi iau DALF-ul.

In acest sens, ma prezint eu increzatoare la Institutul Francez pentru un test de nivel. De ce zic increzatoare? Pentru ca experienta anterioar a fost dureroasa, m-a ingenuncheat aproape. Eram in liceu, in clasa a 11-a si atunci testul mi s-a parut de departe cel mai greu test pe care l-am sustinut si la care nu am excelat…Nu am fost singura, caci nici colegii mei de liceu nu au fost mai breji. Acela era nivelul pe atunci, dar impresia generala de imposibil a ramas.

Au trecut ani, au trecut ani si viata s-a schimbat…Am facut o facultate in franceza, am lucrat pe mai multe proiecte de limba franceza, am interactionat cu francezii si am inceput germana, realizand astfel cat de bine ma impac cu franceza. Astfel am pornit increzatoare la drum.

Testul l-am fluierat, gramatica era basic: trecut, present si viitor. Cateva grile si un eseu obosit despre internet in care am depasit limita de cuvinte. 93.5 din 100.

La oral, defilare. Cat timp scriam testul am tras cu urechea la discutiile dintre comisie si candidati. Cele mai multe se opreau la descrierea sotului/prietenei/pisicii. Acolo incepeau ciudatenile: des yeaux blancs, nimeni nu stia sa spuna inalt, slab, alura atletica etc. Raspunsurile deveneau monosilabice. De abia asteptam intr-un fel sa imi vina randul caci nu mai vorbisem demult franceza si aveam chef sa debitez verzi si uscate. Si am vorbit despre concediu, despre hobby-uri, despre profesie si formare. Liber, gesticuland si fara sa caut cuvintele sau sa fiu atenta la forma. Sunt constienta ca s-au mai strecurat greseli sau dezacorduri dar la final am primit un 90/100 si aici si un nivel B2 incercuit pe test. Era fix asa cum ma evaluasem eu…Undeva intre C1 si B2 avand in vedere ca la angajare eram de C1 dar au trecut ani si nu ma mia vorbit/scris prea mult…

Dar la biroul de inscrieri stupoare. Mi se propune un modul de B 2.1. Ma uit tampita la domnisoara draguta care imi prezinta optiunile, dar optiunile nu exista. 6 module de B2, fiecare cate 2 luni jumate, o singura grupa dupa-amiaza, in timpul saptamanii, si aceea de 1 h 30…Si o vesnicie pana la Delf. In momentul acela matematica functioneaza mai bine ca oricand si e ca si cum m-as simti furata sau jacmanita….30 mil (5 mil*6 cursuri) pentru ceva ce probabil stiu…Doar ca, piata este formata din incepatori/nivel mediu. Asta se cere, asta se ofera.

 Iau astfel viata in piept si hotarasc sa rezolv lucrurile in particular. Dar nici aici nu e usor, desi anunturile sunt garla si se gasesc anunturi pentru meditatii orice nivel, atunci cand intreb de pregatire pentru DALF C1 toata lumea da din colt in colt….Semn ca avansatul meu este altfel decat avansatul lor…Macar e bine ca stabilim asta de la inceput si nu trebuie sa astept prima sedinta sa realizez ca nu am gasit persoana potrivita….

Am senzatia ca va dura pana voi gasi pe cineva chiar ok care sa ma lamureasca ce vor cei de la Institutul Francez de la mine si mai am senzatia ca va trebui sa iau taurul de coarne eu singura, si sa ma lovesc cu capul de toti peretii, sa iau cartile de la Insitut si sa ma pun cu burta pe carte….din nou…Parca tocmai ma bucurasem in vara ca am terminat cu examenele…Acum cand scriu aceste randuri imi amintesc de 3 randuri din laboratorul de chimie din liceu:

Invatati!
Invatati!
Invatati!
Read More

vineri, 23 septembrie 2011

Biciclete, biciclete

Niciun comentariu:

Dupa ce am venit din concediu,am constat cu uimire si placere in acelasi timp ca in stativul de biciclete din fata cladirii unde lucrez troneaza mai multe biciclete....Erau vreo 2 pe atunci...In sfarsit bicla mea avea companie...Cred ca s-a implinit luna de cand m-am intors din concediu si biclele se prezinta regulat in stativ...S-a adaugat chiar si una neagra care imi place! Astfel acum, cand ajung la 10 trebuie sa imi strecor bicla in stativ, printre celelalte deja parcate,iar cand plec mai devreme pe la 4, si biclele isi asteapta inca propietarii, stau si eu si ma intreb cine sunt oare propietarii. Nu pot sa nu mi-l imaginez pe fiecare prin ochii biclei pe care o foloseste dar asta nu este relevant, pentru ca bicla in Bucuresti o ai in scop utilitar si nu ca sa te reprezinte....Un posibil furt sta ca halebarda deasupra capului tau, gata- gata sa cada asa ca nebun sa fii sa iti tunezi bicla si sa o faci cal de curse ca sa se bucure altul de ea...

Deci postul meu nu are niciun rost...cred ca vroiam doar sa imi manifest bucuria pentru faptul ca poate consecventa mea de o primavara si o vara, poate a convins cativa oameni sa foloseasca bicla "to work and back to work". Si normal sa imi exprim deschiderea de a-i cunoaste pe acei biciclisti consecventi cu care impart o cladire de birouri banale, dintr-o tiganie reprezentativa pentru Romania.
Read More

miercuri, 21 septembrie 2011

Cum poti sa mori cu zile in Bucuresti (normal ca din cauza autoritatilor)

Niciun comentariu:

Ora 18.45 plec de la serviciu, pe bicicleta, cu destinatia Regie.
Ora 19.00, intru in Herastrau si ma relaxez caci am scapat de trafic.
Ora 19.10 intru pe Kiseleff, in continuare foarte relaxata caci sunt pe pista de bicicleta...Habar nu am la ce ma gandeam in acel moment dar sigur rumgeam ceva. Dintr-o data, in fata mea, cade in strada un domn. Erau in apropiere 3 baieti care au pus mana pe telefon si au sunat la 112.
Eu am lasat bicla pe iarba si m-am dus sa vad ce are omul meu...In cap mi se invarteau toate informatiile de la cursul de prim-ajutor de weekendul asta si incercam sa le pun in ordine. Sunt un om de actiune, un om prompt care ia decizii...Apreciez la oamenii cu care lucrez sa ia decizii repede, sa isi asume deciziile chiar si mai putin bune uneori, decat sa stea 1 zi sa se gandeasca la un fapt banal.
Deci ma pun pe treaba, caci principala problema o suspectam la cap (nu stiam daca a dat cu capul de asflat sau nu).
Omul meu era constient si coerent caci mi-a spus cati ani are si baietii au transmis aceasta informatie la ambulanta: Barbat, 86 de ani, cazut in strada pe soseaua Kiseleff.
Apoi imi mut din nou atentie asupra omului meu pe care il iau la intrebari sa vad daca il doare ceva. Si la intrebarile sumare care mi-au venit in minte:
-Va stiti bolnav de ceva?
-Luati vre-un tratament anume,ati uitat sa va luati vre-un medicament, primesc raspunsuri negative...In cateva secunde stau si analizez situatia:omul parea ok, nu il durea nimic, are sens sa il las intins acolo in strada sau sa imi asum riscul sa il ridic? Ma hotarasc sa incerc sa il ridic cu grija dar treaba nu iese ca la curs pentru ca a mai venit un domn care mi-a dat o mana de ajutor foarte pretioasa dar cu asta s-a stricat si strategia...Il asezam pe om pe banca si apoi reiau intrebarile legate de boli si medicatie...
Omul isi revenise bine si asteptand salvarea am inceput sa discutam toti si initial ma suprindea cat de coerent era omul...dar asta cu amintirile din trecut. Amintirile recente de genul (ati mai cazut, cand ati fost ultima oara la doctor, un numar de telefon de acasa) erau neclare si la aceeasi intrebare primeam raspunsuri care se contraziceau. In capul meu se formuleaza o ipoteza de dementa senila-boala Alzheimer, dar nu am cu cine sa o impartasesc mai ales ca doamna asistenta de pe salvare (care btw a venit dupa 45 de minute si careia i-a luat 5 min sa faca giratia de la Arcul de Triumf) nu a fost interesata nici de tensiunea omului, nici de alte intrebari generale de genul cum va simtit,va doare ceva si strict de buletinul de identitate si mai sa se rasteasca la sotia domnului care venise sa il caute, ca de ce umbla fara acte la el...Avea asa o voce melodioasa doamna asistenta de te ungea pe suflet....
Am mai stat vreo 5 minute, timp in care soferul nu a catadicsit sa ajute pacientul sa urce in ambulanta si in care nu s-a purces decat la colectarea datelor...normal ii era frica doamnei asistente sa nu ii fuga cumva pacientul...Intre timp eu am discutat cu baietii care chemasera ambulanta si de la care am aflat ca prima data cand au sunata la 112 operatoarea nici nu a vrut sa ii creada si fara un apel suplimentar de confirmare nu s-a catadicsit sa inregistreze cazul...
Anyway, pana la urma m-am tirat spre Piranha si cum pedalam eu pe noul pasaj Basarab imi analizam faptele si implicit greselile:
  1. chestii procedurale de genul ar fi trebuit sa il intreb pe om daca ma lasa sa il ating/sa il examinez;
  2. trebuia sa ii iau pulsul si probabil mi-as fi dat seama ca a facut o cadere de tensiune (am aflat ulterior de la sotie ca are tensiunea mica si probabil la momentul respectiv ar fi avut si un puls mare, caci asa cum am invatat pulsul incearca sa balanseze tensiunea)
  3. trebuia ca toate info adunate sa le transmit la salvare intr-un raport mai complet decat: Barbat, 86 de ani, cazut in strada, Soseaua Kiseleff, constient...
Probabil o poveste de genul:

„Barbat, 86 de ani, cazut in strada, Soseaua Kiseleff, constient, puls X batai/min, sustine ca nu sufera de nicio boala cronica si nu ia vre-un tratament” ar fi fost mai credibila...Sau poate nu, si se aplica si aici vorba lui nasu’: "cand le-ai zis cati ani are, au zis sa se grabeasca incet, poate isi da duhul pana ajung ei", mai are si politia ceva de treaba (as putea sa adaug eu etc).

Morala? Pai ar trebui sa ma mai uit odata la filmul cu Moartea dl Lazarescu, ar trebui sa fac periodic cate un refresh pentru cursul de prim-ajutor ca sa fie totul clar, structurat si sistematizat in minte, si ar trebui sa ma rog sa nu mi se intample mie sau cuiva din anturajul meu.

Read More

vineri, 9 septembrie 2011

Eu si sunetele

Niciun comentariu:

Sunetele sunt parte din mine si din viata mea si din munca mea. Sunt inconjurata de sunete dar ele nu ma obosesc decat atunci cand se numesc:
-bormasina unui vecin
-interfonul meu
-soneriile enervante de la telefon
-alarma ceasului meu de dimineata

In rest apreciez suntele, sau le ignor.

Din pacate trebuie sa imi incep cele mai multe dimineti cu un sunet neplacut-alarma de la telefon. Care, oricat de faina ar fi, pana la urma, devine enervanta, cand zi de zi, ma regaseste fix in mijlocul unui ciclu de somn, din care ma trezeste cu brutalitate. Dar intre noi fie vorba, alarma de la ceas mi-o aleg cat mai enervanta, pentru ca pe o melodie duioasa sunt capabila sa dorm mult si bine.

Dupa ce trec peste acest hop, imi ascult doar sunetul pasilor pe gresia din hol.

Ies in strada, si pentru ca acum fiind inca vreme frumoasa merg cu bicicleta, sunt invaluita de sunete...In general sunete de masini, trafic, claxoane. Orasul nu doarme, se trezeste, vibreaza si toate ajung la mine. Pe bicicleta nu e niciodata liniste. Daca nu sunt masini si nici caini care sa latre, atunci poti sa asculti zgomotul de rulaj al cauciucurilor pe asfalt sau pe pietris.

Ajung la serviciu si aici incepe adevarta mea relatie cu sunetele. In birou intra si pleaca oamenii, sunt conferinte, se discuta cu clientii in romana, franceza, engleza, germana, spaniola. In open-space intensitatea sunetelor vibreaza de la harmalaie, la zumzet. Ascult multi oameni cum vorbesc, asta e parte din jobul meu, deci sunete cat cuprinde. Vorbe placute sau nu, tonuri calde sau morocanoase, voci apatice sau entuziaste. Pe toate le aud si nu numai ca le ascult, dar trebuie sa le si judec, sa le analizez si sa le corectez.

Cum la mine nu exista liniste, decat dupa ora 18.00-19.00 cand se intampla sa raman singura in birou, daca vreau liniste, sau intimitate trebuie sa imi pun castile si sa aleg de pe ipod un fisier care imi place.

Traiesc cu muzica si cu sunete. Pot chiar sa dorm cu ele. Si aleg suntele in functie de dispozitie...Pot sa ascult acelasi album pana ma plictisesc de el. Dar nu ma concentrez decat rar la cuvinte. Pentru mine suntele si armonia conteaza. Legatura intre instrumente si voce, si mai ales tonul vocii. Vocea e un determinant. Ma plictiseste destul de repede muzica fara voce daca nu am dispozitia necesara; Dar muzica cu voce imi face bine oricand.

Totusi recunosc ca urechea mea e superficiala si neantrenata, si atunci cand aveam timp si zdranganeam chitara, nu decelam prea multe diferente intre note, nu puteam sa acordez chitara dupa ureche si toate cele. Percep usor un mesaj general, o linie melodica, dar nu suprind cu usurinta detaliile.

Apoi acasa povestea se repeta. Muzica sau radio, sau emisiuni inregistrate.

Si cand fac treaba prin casa, obisnuiesc sa cant. M-am invatat asa de la bunica mea, ce fredona cate ceva si cand era la bucatarie, si cand spala in baie rufele si cand le intindea pe balcon. Muzica te face mai putin singur, iar melodii de suflet, te linistesc, te ajuta sa te detasezi, si sa faci ca timpul sa treaca mai usor, mai ales cand e vorba de o activitate lunga si plictisitoare (nu stiu ales orez, spalat faianta sau gresia din casa, curatat spanac si mai gasiti voi alte chestii care va plictisesc).

Daca e nevoie pot sa si adorm cu muzica...cu o anumita muzica insa...

Si din aceasta dare de seama despre relatia mea cu suntele, nu pot sa exclud muntele, sau marea, sau orice destinatie imi harazeste soarta sau inspiratia pentru weekend. La munte nu ascult muzica...sunt alte zgomote pe care merita sa le asculti. Uneori rasuflarea proprie, alterori zgomotul padurii, atunci cand te cateri nu trebuie sa asculti nimic altceva decat cele cateva suntele ale capului de coarda: un pau l-ai scos din asigurare, doi de pau, ai plecat. Iarna, la fel, fara muzica...pe schiuri asculti fasaitul acestora si cum isi croiesc cale prin nameti, pe picioare stai cu urechile ciulite caci nu se stie niciodata cand muntele bubuie...in plus la munte nu am simtit nevoia sa ascult muzica...e o paleta infinita de sunete la fata locului caci mergand pe munte inveti repede sa descoperi galagia care se ascunde in fata linistii aparente.

La mare, odata pe an cand ajung, ascult valurile. Stau tolanita la umbra si adorm usor, cu gandurile purtate pe brate de spuma alba si cu cantecul acesta,cand dur, cand moale, dar tot timpul ritmic, precum un pedul sau o oscilatie armonica.

Si mai e un loc interesant pentru sunete...salina. In general imi place salina de la Slanic, pentru ca este goala si mare, si ecourile formate acolo sunt foarte interesante. La Salina de la Turda aveau chiar si o camera a ecoului.

Singurul caz in care ascult muzica la munte este atunci cand alerg, dar altfel simt ca m-as plictisi de moarte...am o minte ciudata, care uneori se cantoneaza in chestii negative si de care nu mai pot scapa, asa ca mai bine nu o las si o tin ocupata cu niste muzica vesela , sau niste muzica cunoscuta.

PS: si sa nu uit, postarea asta kilometrica se datoreaza unei lepse primite de la Claudia

Read More