joi, 30 decembrie 2010

Life time

Niciun comentariu:

Pentru unii ceasul bate ora inchiderii, pentru altii pe cea a deschiderii...In jurul meu o usa de inchide, o alta se deschide. Lucrul acesta se intampla in fiecare clipa dar nu ne gandim la un fapt atat de banal decat atunci cand ne intersectam cu el.

Si totusi in viata ni se deschid si inchid mult usi, in fiecare zi, dar doar o singura data avem de-a face cu o usa mare...metalica,de lemn masiv,de flori sau de gheata...nimeni nu stie exact cum arata de fapt. Multi nici nu au vazut-o...au vazut doar lumina-una alba puternica si artificiala la venire si alta galbena, blanda, calda si primitoare la plecare. Intre cele 2 lumini am fost noi. Inainte si dupa ele nu stim cine suntem...aer, pisica, floare, frunza, leopard de zapada, copil orfan, calugar budist-dupa imaginatie si credinta.

Totusi ca si pe munte drumul e tot ce conteaza...sa invatam de mici sa il facem cat mai frumos putem, ca sa plecam fericiti..
.
Read More

marți, 28 decembrie 2010

Ninsoare in parc

2 comentarii:

Cum ieri ningea atat de frumos prin Bucuresti si cum o lene enervanta nu m-a lasat sa ies la alergat (sau poate era frati-miu pe care l-am echipat pentru un revelion la Brasov si astfel am insirat in camera rucsacuri, colectia de surpapantaloni, pantaloni de schi si polare..am reinventat struto-camila si am plecat sa ma dau cu schiurile in parc. Nici nu mi-am mai luat focile si bine am facut caci desi zapada era suficienta, a fost mult prea cald si era plina de apa, astfel ca mai mult m-am spetit sa dau zapada jos de pe talpa schiurilor decat sa alunec...Partea buna era insa faptul ca pe schiuri am ajuns in locuri mai retrase care nu sunt in “circuitul pedestru” ca sa zic asa.


Am gasit astfel felinare drepte si galbene sub care am stat sa admir cum ninge:drept si cu spor. Am gasit ursuleti de zapada si statui tacute, adormite parca de alb, copaci dezgoliti de frunze, dar imbracati cu fulgi ori crengi de brad plecate la pamant. Cele mai faine erau insa aleile pustii de aici. Linii de banci tacute, strajuite de linii de copaci...iar sub zapada calcata sau nu se ascund alte linii, de dale, de creta de la ultimul sotron pe anul acesta etc.


Totusi de departe cel mai mult am stat intr-un parculet amenajat pentru copii intr-un ungher aproape inchis de copaci. Toate amenajarile stateau imobile, simtindu-se putin parasite sau poate odihnindu-se dupa un an intreg de folosire. Momentan copii le-au uitat caci vrajiti de zapada au scos saniile la plimbare si au inceput lucrul la ghetusuri, cazemate, oameni de zapada. Astfel eram singura in acest loc amortit, in aceasta insula a bucuriei si copilariei.Pasii mei erau primii care deranjau zapada de pe treptele ce urcau pe puntea corabiei, eu am sters cu pantalonii mei toboganul (cat mine de lung sau de scurt, depinde cum vreti sa priviti), iar cu manusile am manevrat carma rosie ca o floare.
Imi conduceam corabia prin oceanul de alb, printre copaci, pe alei, si nu ma vedea nimeni, nu ma deranja nimeni…Chiari mi parea ca descoperisem magia de a ma face nevazuta si am devenit un urmas mai mare a lui Harry Potter...Puteam sa imi fac si bagheta daca vroiam, dintr-o ramurica de acolo...ori o bagheta mare...cam cat un bat de schi.


Pana la urma, dupa ce mi-am udat manusile si nu prea mai aveam energie sa ma zbantui am plecat acasa...




Read More

vineri, 24 decembrie 2010

Craciun-cel mai drag colin

Niciun comentariu:

Mi se pare frustrant si trist ca in Ajun de Craciun, am cautat pe toate posturile de radio ceva colinde pe la ora 20.00 si am gasit doar pe Radio Cultural.

La fel de frustrant ca au venit cu colindul doar 2 grupulete de copii desi in anii copilariei nu mai pridideam ...

...O sa ramanem doar cu amintirea Craciunului cu nuci si covrigi si doar cu CD-urile cu colinde.

Read More

Drive safe for Christmas

2 comentarii:

De la Andrei:

Read More

joi, 23 decembrie 2010

Concert Tudor Gheorghe -23.12.2010-Degeaba

Niciun comentariu:


Stagiunea muzicala de iarna

Partea a II -a

Concertul lui Tudor Gheorghe a fost insa diametral opus fata de "Craciun Vienez". Adica mi-a depasit cu mult asteptarile.

Ma asteptam la un concert intunecat in genul “Cu Iisus in celula” in care sa ne plangem de mila ce am ajuns dupa '89 si in care sa se ironizeze actuala clasa politica...Nu ma prindeam unde intra in ecuatie si formatia rock si ma gandeam ca o sa fie asa..un moment pentru tineret/mai vesel intre o mare jale.

Dar nu a fost nici pe departe asa.

A fost cel mai bun concert al lui Tudor Gheorghe pe care l-am vazut pana acum si si-a jucat cartea magistral. Mai ales ca melodiile alese nu erau noi, mai fusesera cantate in alte concerte, erau inregistrate in albume. Deci trebuia totusi sa vina cu ceva nou. Si acest nou e de fapt ceva vechi-colaboararea cu Marius Hristescu  care s-a intrecut pe sine insusi si a facut o orchestratie minunata.

Spectacolul a fost plin de metafore in versuri si in muzica, a fost vesel si trist in acelasi timp, a vorbit despre speranta, despre generatii, despre vise.

S-au strans pe scena peste 70  de oameni (orchestra, cor, formatie rock), toti craioveni-ceea ce mi s-a parut foarte tare. Oamenii au inteles spectacolul si au rezonat la fiecare melodie sincer, spontan si cu caldura...

Poate ca inceputul a fost violent, cu un sonor mai puternic decat de obicei, dar a fost un mod eficient de a intra in atmosfera...in atmosfera acelor zile cand viata palpaia dar inimile ardeau. Atunci cand totul se intampla nu printre suntetele instrumentelor de percutie (foarte diversificate in acest spectacol si pe care s-a pus un accent deosebit si au fost clar scoase in prim plan) ci printre focurile de arma. Atunci cand nu se jeleau violoncelele ci oamenii ce isi pierdusera copii, frati, parinti. Atunci cand parca si cantecul inocent al copiilor a incetat. Nu stiu, inceptul mi s-a parut plin de metafore, si de-a lungul a cateva zile am gasit mai multe interpretari si tocmai din cauza asta  a ramas agatat de mine. 

Au fost versuri scrie de Tudor Gheorghe, au fost aproape 2 h in care Tudor Gheorghe a cantat cu patos, melodie dupa melodie, a povestit cu oamenii...asa ca la un pahar de vin cum ii place lui sa faca, a stiut sa isi conduca publicul pe drumul ales, sa reinvie o experienta pentru unii, sa deseneze un moment al istoriei pentru altii.

Si la final nu am putut decat sa ii dau dreptate...concertul asta nu mergea fara cateva acorduri grave sau ascutite, pertinente si dureroase cum numai dintr-o chitara electrica pot sa iasa..mi se pare genial ca omul acesta inoveaza la varsta pe care o are si se inconjoara de oameni tineri, cu idei, care il ajuta si pe el sa ramana tanar.

Sfarsitul unui spectacol sincer, asa cum este al lui Tudor Gheorghe, vine prea repede, nu se ajunge niciodata la prea plin, tocmai pentru ca  in urma sa ramana doar amintirea frumosului care a ajuns in tine si dorinta de a reveni...


Intregul concert:
Read More

marți, 21 decembrie 2010

Opernball

Niciun comentariu:


Stagiunea muzicala de iarna

Craciunul acesta aducea printre altele o adevarata euforie culturala caci aveam bilete la 2 spectacole diferite in decurs de 3 zile: "OperenBall "si "Degeaba".

Partea I

La OperenBall asteptarile mele au fost mult mai mari decat prestatia pe scena...
Spectacolul nu a avut poezie asa ca si eu voi nota cu liniuta:

Puncte slabe:
-a fost mai interesanta tinuta publicului asa cum defilau pe la garderoba( mult mai atent imbracati decat pentru un spectacol autohton, doamnele cu saluri si haine de blana, domnii cu palarie) decat programul. Astfel:
            - prima parte a fost slabuta rau
            - nu a existat comunicare deloc (cu exceptia inceputului si sfarsitului) intre dirijor si public. Daca nu erai cat de cat familiar cu muzica lui Strauss erai intr-o ceata de nedescris. Nu stiai ce se canta pe scena, din ce opereta face parte etc.
            - orchestra a fost mica, doar o particica din adevarata orchestra, amplasata pe mijlocul scenei, ca sa nu existe prea mult loc nici pentru balerini
            - doar 2 perechi de balerini, nu au putut acoperi tot specatcolul, care poate devenea mai captivant daca exista o reprezentarea scenica mai bogata.

Nu am fost singura care am fost dezamagita de ceea ce am vazut pe scena, cam asta se comenta peste tot pe scari cand coboram…
...Au avut ghinion probabil sa gaseasca o sala plina de melomani si nu de niste barbari inculti care sa se entuziasmeze din orice. In schimb publicul roman este “lingau”. Nu inteleg de ce sa aplaud in picioare o prestatie care nu merita...Doar pentru ca sunt austrieci? Nici pe departe (si vorba aia imi place foarte mult Austria). Se merita sa aplauzi in picioare la finalul unui specatcol cu adevarat exceptional, deosebit, dar nu la orice purpuriu.

Puncte forte:
-         in partea a doua si-au mai revenit ca program
-         spectacolul a fost atent structurat...se asteptau la bis, pe care l-au pregatit cu atentie, alegand sa nu incheie spectacolul cu Marsul lui Radetzky (siguri oarecum ca vor fi chemati din nou pe scena).

Marsul lui Radetzky a fost  singurul moment in care publicul a luat activ parte la spectacol, fiind o mare orchestra de aplauze, condusa empatic de dirijor.
Read More

luni, 20 decembrie 2010

Ocupatii inainte de Craciun-sau taierea porcului la romani.

2 comentarii:

Taiaerea porcului inainte de Craciun, e fara indoiala o preocupare cu multa vechime-clasica chiar in mediul rural.
Daca pe vremea in care oamenii nu plecasera la oras, porcul se taia undeva inainte de Craciun, dar toate bunatatile se pregateau intre Craciun si Anul nou, pe masura ce “la tara” au ramas doar”ai batrani” si copiii lucrau din greu “la Bucuresti”-cel putin la mine la tara, taierea porcului a fost devansata si comprimata mai ales, si se efectua cu un weekend inainte de Craciun.
Si cum in familie am avut sansa sa fiu primul copil, la 7 ani ma initiam in weekendul acela lung si rece, dedicat taierii porcului. De fapt partea cu cutitul, parlitul si toate cele, era rezervata eminamente barbatilor si cum nici alcoolul (care trebuia sa iti dea curaj si combustie interna) nu ma atragea (si cu atat mai mult nu gaseam ceva fun sa tin porcul de coada), fetele intrau in scena in momentul in care se deschidea la propriu porcul.
Iar inceputul era brutal si cuprindea in ecuatie un lighean de mate de curatat. Cum Mamaia avea o scarba clara si nu participa la proces, mama care era seful actiunii (dupa ce deprinsese si ea procedeul de la femeile din sat caci ca Bucuresti in apartament, bunica mea nu a taiat porcul) m-a transformat in ajutor.
Asa ca, purtand un sort mare,cu mamaia care livra apa calda,apuca-te si lucreaza prin ligheanul de mate calde inca, ce trebuiau prelucrate repejor....
In primii ani imi venea sa imi vars eu matele la cata mizerie iesea din ele (ca oricat tineai porcul nemancat cu 1-2 zile inainte, tot ramaneau deseuri). In iernile cu vreme caineasca (ploaie) le faceam in bucatarie si atunci era si mai trist. Macar, in aer liber, mirosurile se imprastiau si nu se acumulau intr-o gamela infecta. Treaba asta dura cam 2-3 ore si era mult usurata daca vremea era buna si lucrai afara. E adevarat ca mainile se inroseau de la ger si apa fierbinte, dar facea parte “din joc”.
Dupa care, incepeam sa aranjam carnea sa se raceasca, timp in care in bucatarie se pregatea “pomana porcului”. Primele dati imi era greu sa ma desprind de mirosul puternic de mate si sa mananc, dar dupa aceea m-am obisnuit, plus ca urma o zi lunga, ce se lungea pana tarziu in noapte.
Acum, din punctul nostru de vedere, ziua ideala era geroasa si uscata, pentru ca trebuia ca masa aceea de carne transata cat de cat sa se raceasca repede pentru etapele urmatoare: carnati, sarmale etc
Partea cu carnatii presupunea pentru tata sa dea carnea prin masina, iar pentru mama si pentru mine sa ne intoarcem sa curatam matele-sa le facem curate si subtiri.
Ati putea spune ca era o ocupatie fara sens, cand puteam sa cumparam mate de la magazin, gata aranjate.
E drept, dar aici intra in scena:
-traditia
-conservarea masei-adica se pierde cat mai putin
-gustul (din curtea proprie, hranit fara furaje)
Astfel ca povestea matelor dura pana tarziu...
Dupa care nu va imaginati ca treceam la partea draguta...de umplut carnatii...nu...de asta se ocupa tata, treceam doar prin pregatirea si gustarea carnii de carnati (eram singura care mestecam carne cruda, mama doar punea pe limba, eu chiar inghiteam, deci dadeam verdictul la piper, sare si alte condimente) si apoi reveneam...tot la mate...de data asta la cele mari, de toba si caltabos.
Venea astfel la rand “basica” pe care trebuia sa o frec cu malai si sa o fac mare si incapatoare.
Apoi ne bagam nasul in cazanul in care fierbeau la gramada carne si organe si ne apucam sa le facem bucatele mici pentru toba si apoi sa umplem matele cele mari....Toba e o chestie care imi place foarte mult, dar doar cea facuta de mine, cu carne slaba si fara pic de grasime...
Cam pe acum e deja ora 8 dar ne asteapta o noapte lunga caci sunt de fiert tobele,de umplut caltabosul si cel mai migalos de umplut sarmalele...Cu toate ca frunzele sunt facute de la Bucuresti, tot e migalos sa infasori 2 oale de sarmale...Pe la ora 1 noaptea stingem in final focul la caltabos, lasam tobele sa bolboroseasca in voie pe soba inca incinsa si in final somn. In mod cert aveam sa constat peste ani ca desi nu sunt deloc buna la gatit mancare, porcul il organizez exemplar J...Plus ca dupa ce te obisnuiesti cu munca cea de jos (spalat mate) si treci peste starea de neplacut, realizand ca e doar o activitate utila si necesara poti chiar sa faci senzatie...Astfel, in primul an in care l-am cunoscut pe Radu, parintii lui au taiat porcul (se suprapunea peste primul an in care noi nu mai taiam porcul) si am fost sa ii ajutam (mai mult de gura mea cred, ca sa nu imi pierd mana).
Si ajunsi in fata faptului implinit, eu de-abia asteptam, sa il puna pe butuci ca sa imi exercit “skillurile”. Aveam niste mici retineri privind descurcatul matelor, caci la asta nu prea exersasem dar la spalat si curatat stateam bine pentru cineva de la oras...De la Maria, am invatat si trucuri noi iar indeletniciri precum curatatul usturoiului erau chiar plictisitoare fata de interactivitatea pregatirilor...
Dar sa revenim la porcul nostru...duminica dupa ziua cea mai lunga, ne apucam sa aranjam si sa transam carnea, sa serparam grasimea de topit pentru sapun, de carnea buna si de bucatile pentru piftie. Tata cu toporisca, eu si cu mama cu niste cutite bine ascutite.
Iar apoi urcam totul in masina si porneam cu porcul transat in portbagajul batranicii noastre care a ajuns la Remat si in care, in ultimii ani si vara si iarna, mergea caldura...spre casa. Tata obosit, noi la fel, masinuta si ea, ne taram cu grija cu cauciucurile de vara, pe autostrada, de multe ori cam inghetata, spre casa
Read More

miercuri, 15 decembrie 2010

My beautiful Dacia-sau cum suntem romani din cap pana in picioare

Niciun comentariu:

Sunt cateva secvente geniale in filmul acesta:
-gratarul
-Dacia in Europa
-taiatul procului
-Dacia ca dric

Merita, pentru ca surpinde atat de bine romanismul...

Trailer:
Read More

luni, 13 decembrie 2010

Despre educatie

Niciun comentariu:
Read More

joi, 2 decembrie 2010

Iarna

Niciun comentariu:
Read More

miercuri, 1 decembrie 2010

Toate trec

Un comentariu:
1 decembrie....

Am ales sa pun aici 3 filme cu chestii mai mult sau mai putin patriotice...de ce? pentru ca prima imi aminteste de serbarile pentru care repetam la greu cu corul in generala, iar celelalte 2, pentru ca m-au impresionat daruirea cu care oamenii canta si promoveaza romanismul...pe care eu nu il simt, si de care m-as elibera instant, fara sa ma uit in urma, fara sa am regrete. Sunt valori de care sunt atasata aici, insa nu as muri pentru ele, nici pentru istorie (asupra vericidatii careIa am indoieli etc) si cu atat mai putin pentru viitor.





Read More

marți, 30 noiembrie 2010

A fi biciclist in Bucuresti

Niciun comentariu:

A fi biciclist in Bucuresti este in mod cert o aventura. Nu credeam asta pana sa lucrez in Pipera caci initial drumul meu, desi lung pana in Militari se desfasura pe piste de biciclisti (singurele cu adevarat functionale –cele pana la Piata Constiutiei)sau prin parcuri.
Acum insa toata toamna am avut de-a face cu adevaratul trafic din Bucuresti. Cu aglomeratia crunta de fiecare seara de la Obor spre casa, cu cainii atotprezenti, cu gropile de canal eventual neastupate, cu lucrarile de reparatie la traseul tramvaiului 16 care au adus pe unica pista din Pipera gramezi de nisip si pamant.
Este o adevarata arta sa te strecori printre masini, sa ai grija la cele care pun brusc semnal dreapta si opresc/paracheaza in spic chiar in fata ta sau la pasagerii din dreapta care au obieceiul sa coboare la semafor si deschid usa fara sa se asigure, numai bine sa te trezesti cu ea in fata.
In plus biciclistul asta e o specie ciudata...in mod cert mai “puternic” decat un pieton (dar doar datorita vitezei) insa insignifiant in fata unei masini, trebuie sa deprinda dificilul echilibru de a se strecura in trafic fara sa ii incurce prea mult pe altii si de a acorda drepturile si prioritatile necesare pietonilor.
Caci de multe ori, in viteza si cu vantul vajaind prin casca uiti ca trebuie sa semnalizezi schimbarea de directie, ori ca pietonii au verde sau ca acolo este o trecere de pietoni pe care poate sa apara oricand un carucior, un copil, un batran etc.
Este uimitor cata libertate de miscare iti da bicicleta, cat de natural iti garanteaza cele 30 de minute de miscare zilnica, insa acestea sunt balansate puternic de noxele venite cadou de la masinile cu care impartim carosabilul.
Pistele-cele mai multe sunt ilogice si aberante si nerespectate nici de soferi (care isi parcheaza masinile pe ele) si nici de pietoni, care merg cu dezinvoltura desi trotuarul e liber. Plus ca acum au introdus aberatia pista comuna pentru pietoni si biciclisti in care in mod cert nu te poti deplasa cu viteza mare caci trebuie sa faci slalom printre mii de obstacole.
Daca mai pui la socoteala faptul ca trebuie sa ai mare grija de bicicleta caci oricand te poti trezi fara ea, oriunde ai lega-o si faptul ca la toate se adauga mistourile soferilor atunci cand te depasesc si vad ca de sub casca ies niste bucle blonde...aventura e completa.
Si totusi nu as putea sta fara ea, tricoul comod, colantii, wind stopperul –haine comode si totusi bine alese in care sa merg fara sa mor de frig si fara sa ajung leoarca la serviciu, casca, manusile, cagula care ma transforma in omul fara chip, vesta reflectorizanta si becurile de la bicicleta sunt un intreg arsenal al unui bicilist eficient.
Imi plac biclele acelea albastre,cu sa lata si cos in fata, pe care pedaleaza fete in fusta atente sa nu isi strice coafura, dar nu ma reprezinta...:). Eu am saua ridicata si abia ating bordura, ma joc cu vitezele si ma asez din timp pe banda potrivita pentru a face stanga sau pentru a face o giratie. Eu valorizez bicicleta ca pe un mijloc de locomtie, simplu, curat si eficient si mai putin ca pe un mod trendy de a fi, dar ma bucur de fiecare data cand vine primavara si o multime de biciclisti ies ca floricele din asfalt...
Imi place ca lucurile incep sa se miste, se pot inchiria gratis bicle doar cu buletinul, se poate merge cu bicla in metrou in weekend si de sarbatori, sunt o multime de ture organizate in oras pentru a arata soferilor ca exista si aceasta specie de participant la trafic si trebuie luata in calcul.
Dar mai e mult de facut, mai e mult de schimbat.
Ar fi nevoie de piste logice si eficiente, ar fi nevoie de campanii de educare a soferilor si pietonilor si chiar a biciclistilor caci multi merg fara casca sau abordeaza traficul si mai ales culoarea rosie a semaforului cu prea mare usurinta. Biciclistii nu sunt nici pe departe niste oameni perfecti, fara defecte, ecologisti si civilizati....Exista si biciclisti care injura soferii ca la usa cortului si biciclisti care nu dau 2 bani pe ecologie sau bun simt...
Insa va invit si pe voi sa treceti peste toate aceste impedimente, sa vedeti bicicleta in stilul vostru propriu, sa infruntati corporationistii la costum cu un cauciuc si niste pantaloni prafuiti si sa aratati ca se poate, ca se poate strabate bucurestiul in lung si in lat, de 2 ori pe zi, eco-style si ca asa cum spunea un personaj preferat al lui Em “nu se poate ca un oras sa fie prietenos in acelasi timp si cu masinile si cu oamenii”.

PS: am masina, sunt sofer dar o folosesc doar in weekend, cu un grad cat mai mare de ocupare si doar exceptional in oras.
Read More

duminică, 28 noiembrie 2010

Opereta mon amour

Niciun comentariu:


Prietenia mea cu opereta a inceput prin clasa a VII-a si a durat tot liceul, pana prin primul an de facultate, cand a fost intrerupta de un...incendiu. De atunci, ramasa fara bucuria mea de saptamana, mi-am gasit inspiratia in...munte
Insa acei 4-5 ani,au fost niste ani superbi sub aspect muzical, niste ani de poveste caci opereta in sinea ei este o poveste. In general o poveste vesela, pentru oameni mari. O poveste cu dans, cu glume si cu muzica. Intruchipeaza DE CELE MAI MULTE ORI buna-dispozitie, este un basm cu happy-end.
Totusi ca sa pot intelege toate acestea si ca sa ma pot bucura de opereta in intregime, drumul a fost lung, si uneori greu. Era ca si cum as fi invatat o limba straina. Mai intai m-a vrajit ansamblul (sunet, dialoguri, costume de gala, premiera). Nu am inteles mare lucru atunci cand am fost prima data dar am ramas ametita cu aceeasi senzatie a fetei care participa la primul ei bal.
Dupa aceea, am inceput sa inteleg franturi, dialogurile si baletul. Eram fascinata de modul in care actorii au si miscare scenica si mai si canta si de linia melodica in sine. Ceea ce se canta insa era departe de mine. Totusi reveneam caci erau de fiecare data alte piese, alte povesti carora le cautam talcul.
Apoi am inceput sa descifrez cuvintele din spatele muzicii. Mai intai pe cele ale basilor si baritonilor, apoi am fost fascinata de vocea de tenor. Urechea mea se obisnuia incet incet cu sunetul si din amalgamul de vocale rotunde, descifram cuvinte. Era ca si cum as fi invatat o limba straina.
Piesa de piesa mai multe mistere se elucidau si sunetele acute din ariile sopranelor deveneau brusc tangibile. Misterul se descifra pas cu pas si operetele lui Strauss imi devenisera familiare. Dupa care am inceput sa adaug noi si noi compozitori: Kalmann, Lehar si noi si noi titluri. Cat de familiar devenise totul: scena, cortina, orchestra, dirijorul, distrubutia, chiar si oamenii care reveneau atrasi de acelasi magnet in sala de spectacol. In sfarsit percepeam opereta ca pe un spectacol sincretic, si ma duceam acolo pentru spectacol. Nu pentru libert,care de multe ori era destul de simplu, ci pentru armonia care se nastea dupa indelungi repetitii inte vocile de pe scena si cele ale instrumentelor din orchestra.
Multe spectacole mi-au ramas la inima, si despre fiecare din ele as putea sa scriu o postare separata. Poate ca o parte din costume si din decoruri erau prafuite, insa ele incercau sa pastreze nota clasica, a timpurilor pe care le cantau. Costume simple sau din contra, rochii cu crinoline ample,frac si ghete de lac, totul era insa vesel si plin de viata. Acum am regasit niste montari triste, negre,inchise sau altele avandardiste cu dansatoare care ies din tort. E adevarat ca poate sa fie socant si atractiv pentru o anumita categorie de specatatori (poate pentru cei mai tineri) insa ar fi mult mai frumos sa se recreeze acele vremuri, sa ramana specatcolul o supapa de iesire din cotidian, o evadare intr-o poveste. Intr-o poveste de dragoste in general,ticluita in cuvinte simple si pe o muzica frumoasa, o poveste la care am tanjit sau tanjim cu totii, o poveste pe care sa ne-o reamintim daca am trait-o.

Prima strofa ar suna cam asa:

Dein ist mein ganzes Herz!
Wo du nicht bist, kann ich nicht sein.
So, wie die Blume welkt,
wenn sie nicht küsst der Sonnenschein!
Dein ist mein schönstes Lied,
weil es allein aus der Liebe erblüht.

A ta este inima mea,
Unde tu nu esti, nu pot sa fiu nici eu.
Asa cum o floare se ofileste
Cand nu este sarutata de soare.
Al tau este cantecul meu cel mai frumos
Pentru el infloreste din dragoste.
Read More

miercuri, 24 noiembrie 2010

Concert Tudor Gheorghe

Niciun comentariu:


Acum cand nu mai gasesc nici o motivatie de a calca pragul Operetei , acum cand refugiul meu de frumos in ale muzicii a fost ocupat de altii, concertele lui Tudor Gheorghe au ramas cam singurul apanaj muzical care imi face placere si probabil din acest motiv incerc sa nu ratez nici unul. Din fericire pentru activitatea mea de weekend, concertele sunt puse in timpul saptamanii insa acest lucru poate sa reprezinte si un impediment. Stand pierduta in scaunul comod sau mai putin comod ce mi-a revenit in imensa sala a Palatului, realizez ca si pentru mine ca si specatator dar si pentru cei care se gasesc pe scena, e din ce in ce mai greu de a face parte dintr-un spectacol si de a transforma un spectacol intr-o experienta senzoriala care sa acapareze intreaga atentie. Realizez ca fata de spectacolele din weekend, timpul de pregatire al specatatorului “de saptamana” pentru a intra in “joc” este mult mai mare. Pare mult mai greu sa ii faci pe oameni, sa isi canalizeze atentia asupra ta ca si protagonist sau asupra scenei, si mi se pare ca e nevoie de o arta, o rabdare si un talent mult mai mare in a structura specatcolul astfel incat sa reusesti sa ii castigi de partea ta, real, cu 100% din ce sunt ei. E o lupta surda a frumosului cu gandurile cotidiene, cu ce ti-a ramas la serviciu de facut, cu ce iti ramane acasa de facut, cu cei ai de facut in weekend. Ai tot timpul ceva de facut si niciodata acel de facut nu inseamna sa stai in loc. Insa pentru mine cel putin Tudor Gheorghe reuseste sa faca acest lucru. Uneori surpind in mine lupta surda care se da intre zumzetul gandurilor si sunetul muzicii, si atunci nu gasesc altceva de facut decat sa alung gandurile ca pe un nor negru, si sa astept ca frumosul sa castige lupta. Aceeasi desprindere o castigi si prin sport insa sunt aspecte diferite. In sport ai povestea ta pe care ti-o creezi zi de zi-prin sudoare, transpiratie si efort. Intr-un spectacol esti parte din povestea altuia, dar o poveste atent aleasa, o poveste cu talc din care inveti, caci in general concertele lui TG sunt atent pregatite de dinainte, exploatand niste teme de pe care nimeni nu a mai sters colbul...Cantece din Bucovina, versurilor celor inchisi in timpul regimului comunist, poezia lui Mircea Micu, interesante paralele intre protagonistii muzicali ai perioadei interbelice.
Imi place studiul din spatele concertelor, atat cel literar pentru a gasi creeatii care sa construiasca o fresca a unei perioade, sau a unei atitudini, cat si cea muzicala precum si adaptarea anumitor melodii, orchestrarea lor si originalitatea cu care este pus spectacolul in scena de fiecare data altfel (cu orchestra simfonica, cu taraf, cu cor, sau pur si simplu doar TG). Imi plac si explicatiile oferite si micile povestiri, menite sa intregeasca informatia, menite sa pregateasca parca sufletul si sa deschida ochii mintii, pentru a absorbi mai mult decat forma de suprafata, pentru a ne face mai permeabili la detalii. Caci o melodie buna e compusa din sute de detalii reusite.
Eu ascult muzica pentru cum suna si pentru impletirea intre solist si instrumente. Recunosc ca sunt mult mai aplecat spre voce decat spre instrumente, si intre o bucata instrumentala buna si una vocala buna, o aleg pe cea vocala. Ma fascineaza vocea si interpretarea si de multe ori ascult de pe youtube toate variantele pe care le gasesc pentru a o identifica pe cea care este mai aproape de inima mea.


Read More

luni, 22 noiembrie 2010

Despre Prieteni

3 comentarii:

O terasa cu folie de plastic si miros original de carciuma. Bere cu pret decent si scaune incomode, fara ospatari si chelneri imbracati la patru ace. Mirosul de carciuma primeaza in orice caz, ramane lipit de tine. Suntem niste alcoolici, niste alcoolici anonimi, si la suprafata pare ca singurul lucru care ne leaga este berea de marti seara (sau de miercuri, sau de cand ne decidem sa o bem). Dar nu este nici pe departe asa, berea este doar un pretext ca sa ne intalnim, este doar un motiv sa discutam ultimile ture, sa facem noi planuri, sa punem pe raboj realitati si sa mai aflam chiar si acum dupa 4 -5 ani de zile noi aspecte despre noi insine. Sunt 4 ani de cand ne vedem in mod regulat si mergem impreuna pe munte. Sunt 4 ani in care ne-am maturizat, uitandu-ma peste poze vad cat de mult ne-am schimbat, sunt insa 4 ani care au legat punti intre noi, in care am invatat sa ne acceptam asa cum suntem: alcoolici si nenorociti, nesuferiti pentru unii. Sunt 4 ani in care avem bancurile noastre, glumele noastre si in care am trecut impreuna peste suparari si am sarbatorit impreuna evenimentele.


A iesi la bere e in mod cert o activitate de socializare pe care o cautam si o asteptam. In fiecare saptamana, in acelasi format. Imi dau seama ca am devenit ermetici, dar daca ai suficiena curioziate ne poti intelege. Em, Claudia, au facut-o si sunt parte din secta.Ca orice secta respectabila primim greu noi membrii si nu cautam prietenii. Glumele noastre, bancurile noastre pot sa fie greu de inteles daca nu ai numitor comun (si e nevoie de un altul decat de bautura, stati linistiti). Totusi, ne adunam in jurul mesei, sau la sfarsit de saptamana in jurul focului sau turceste pe podea, curiosi despre noi insine ca la inceput,filozofi si bagatori de seama intr-ale vietii. Si nu ne plictism neam de aceleasi ocupatii.Suntem atat de diferiti si originali, incat pare greu de crezut ca ne acceptam. Si totusi o facem cu succes si naturalete. Si stim sa pretuim calitatile celui de langa noi si sa trecem cu vederea defectele.

Si nu, nu vreau sa va alaturati si voi acestui grup. Vreau doar ca cei care nu sunteti cu noi sa nu fiti nici impotriva noastra si va mai doresc sa va gasiti si voi niste oameni la fel de speciali cum sunt cei care ma inconjoara pe mine cu care sa va petreceti zilele, tineretea, viata sper.
Each friend represents a world in us, a world possibly not born until they arrive. ~Anäis Nin

Read More

marți, 16 noiembrie 2010

Pipera mon amour

5 comentarii:


Aveam de mai mult timp in minte sa scriu postarea aceasta…de pe vremea cand orasul era plouat si mohorat, dar nu am mai apucat.Gandurile triste au fost gonite de vremea frumoasa ce troneaza in Bucuresti de saptamani bune.
Totusi pe cat ma afund in Pipera imi dau seama ca locul si drumul pana acolo este Romania, pura, oglinda spoielii de cultura si civilizatie de care ne lovim zilnic.
Pentru Pipera se poate adapta un cunoscut proverb: Inauntru vopsit gardul si afara leopardul.
Adica in toate acele cladiri de sticla, aratoase pe afara cu lifturi si usi destepte stau corporationisti la sacou si pantofi care nu platesc bilet la tramvaiul cu care merg 2 statii si se vaita ca i-a amendat controlorul. Nu spune nimeni ca le ploua in birou sau le cade tavanul in cap, sau ploua prin plafon, ori se zguduie biroul cand in santierul vecin lucreaza picamerul…Nu…nici ca zilnic trebuie sa strabata noroaie pe niste podete improvizate, avand mare grija sa nu murdareasca sau sa nu afunde tocul in noroi.
Sau sa se uite la cainele alb, mort de 2 zile si aruncat pe marginea drumului, pe langa care toti trec indiferenti.
Apoi daca merg pe Petricani, se tin de nas cand merg pe langa lacul Tei, unde in unele zile pute a mortaciune sau pe langa budele ecologice abandonate intr-un timp de cei care au lucrat la reamenajarea spatiului verde.
Si nici ca pe vant se pornesc adevarate mici tornade, care iti baga praf si nisip, in gura, in ochi, ridica pungi si gunoaie de la santierele din vecinatate…Nu, in universul lor rece, delimitat de iarba tunsa periodic si cu atentie totul se vrea perfect.
Doar ca schimbarea nu o sa vina din interior, ci din exterior.
Pentru asta ar trebui ca aurolacii sa nu mai doarma in buricul Pietei Iancului, 3 pe un canal, cu burtile dezgolite, tolaniti dupa ora 9 cand se mai incalzeste.
Ar trebui omorate toate javrele care sar la bicicleta (si lucrez la asta, am unii la Obor pe care abia astept sa ii decimeze masinile cand se pune verde la semafor).
Ar mai trebui ca toti corporationistii frustrati care sunt in mijlocul coloanei blocate pe Petricani sa nu mai claxoneze cu nerabdare…nu o sa mute muntii din loc. Claxoanele astea sunt iarasi o mare pacoste a romanilor. Daca unul claxoneaza incep toti, unul nerabdator, altul pleaca repede de frica si blocheaza tramvaiul care claxoneaza si el. Sensul opus se misca dar nu are unde, si gata intersectia blocata si nervii la pamant.
Si daca credeti ca afara din oras e mai bine…acolo intalnim flashurile… despre astea e o alta poveste
Read More

vineri, 12 noiembrie 2010

Raspuns

3 comentarii:


Blogul de mai jos e un raspuns la postarea Claudiei. Si nu este un raspuns pentru ca nu as fi inteles esenta blogului, foarte bine subliniata in ultima propozitie, ci pentru ca simt nevoia sa scriu si despre Pisucul meu...

Si nu prea are sens sa scriu multe, caut prin calculator si descoper un fel de "compte-rendu" scris ca amintire cand mi-am pierdut pisica.


"A fost Pisuc. Dintr-o duminica ploioasa statussul meu pe messenger a devenit foarte pesimist "de ieri ceva s-a rupt in mine si alerg orbeste in nopate cautand fara speranta; imi adun cioburile de suflet din asfalt si incerc sa ma recompun"... caci l-am pierdut pe Pisuc. Pisuc nu e asa cum va imaginati vreun motanel dragut ci o pisica superba, foarte temperamentala, de rasa europeana, copiata parca din reclama de la Whiskas... Cu zgarda rosie antipurici la gat, in plus. Ce sa mai, o frumusete...

Vreo 18 ani nu am avut nici o pasiune pentru animalute, mi-era frica de caini caci ma muscase unul de mica si de pisici sa nu ma zgarie... Dar de ziua celei mai bune prietene ii luasem un pisoi, ca sa-i vindec ranile dupa pisica ei careia i s-au terminat prea repede cele 9 vieti. Insa ea a zis ca ii fac mai mult rau cu nou pisoi, probabil ranile nu i se vindecasera inca, asa ca, plangand l-am luat la mine.
Si i-am implorat pe ai mei sa-l pastram... Nu imi puteam imagina sa ajunga din nou pe strada desi nu aveam vreo atractie spre pisici. A urmat sesiunea si orele de invatat cu pisuc in brate care tragea de tricoul meu molfaindu-l in botic. Cautarile si intorsul casei cu fundul in sus, cand se ascundea pe undeva... Incercarile de a-l obisnui la litiera si nu pe covor. Tipetele mamei cand pisuc mai spargea noaptea cate un ghiveci cu flori. Incet incet am invatat toate nevoile pe care le are... Joaca, iarba, mangaiatul. Ne-am format tabieturi. Sa o perii dimineata sa ne iubim inainte de culcare, sa mancam impreuna la pranz eu la masa, ea la farfurioara ei, ascultam opera si muzica clasica impreuna. Ne placea mult Andreea Bocelli.
Ne-am facut mari, am facut un anisor, am invatat sa mergem la doctor unde nu ne placea deloc. Am devenit un memebru al familiei cu drepturi de pline, care primea cadouri, sufla in lumanari la aniversari, era certata cand facea prostii. Ne-am imprietenit si cu scandurica pe care ne toceam ghearele lasand in sfarsit deoparte fotoliile...
Ce sa mai totul mergea struna...
Nu ne placea de Bunica caci ne facuse ea ceva cand eram noi mici desi in prezenta stapanei se purta ca un mielusel cu noi...
Nu ne mai placea nici de prietenul stapanei caci mi-a luat locul in pat si nu mai aveam loc sa ma cocolosesc la picioarele celei care imi era draga.
Insa am gasit noi prieteni iubitori in parintii ei... Ii asteptam la usa, inspectam pungile si ma ascundeam in sacosi... Ei imi aduceau iarba si trageam o portie buna de joaca impreuna... Mai ales tatal avea o manusa cu care ma luptam pe rupte, verde, cu care ma momea imitand cu degetul mare un soarece...
Stateam noaptea la panda si vanam muste tantari si ce mai aparea interesant, iar ziua o petreceam motaind pe unde imi placea mai mult...
Toate pana intr-o zi ploioasa cand am hotarat sa plec... Atractiile de afara erau prea mari si lumea apartamentului prea mica pentru firea mea temperamentala...
Acum am ajuns in lumea mare, prea mare pentru mine care sunt tot un smoc de blana si trebuie sa invat cum e cu masinile, oamenii, zgomotele, cainii, copacii , gardurile, cum sa nu mor de sete si de foame...
Si poate sa gasesc drumul spre casa dupa aceasta escapada..."


Intre timp am regasit-o stati linistiti, ne astepta sub balcon, timp de 3 saptamani sa mergem sa o luam. Noi fraieri, ea prostuta. S-a intors si nu a mai plecat. Acum barem a lasat de-o parte atitudinea de vagabond-hoinar si a devenit o "doamna" rasfatata si alintata, dar care stie ca nimeni alta pe langa a-ti face viata amara si a avea cele mai necioplite pretentii, stie sa iti redea linistea, este panaceul universal pentru toti cei agitati.


Blana moale si torsul afectuos, modul in care se cocoloseste la picioare, si toate grijile pe care parca le absoarbe din mangaierile sale o fac o companie capricioasa, dar de care nu te poti desparti.
Sunt multe amintiri comune legate de Pisuc, si placerea de a descoperi animalutul de langa tine, de a invata sa comunici cu ea, sa o intelegi si sa te inteleaga, lungul proces de educatie al unui spirit indarjit si emancipat cum sunt pisicile, gelos si posesiv este in mod cert o experienta.
Am vazut-o cum a crescut si cum s-a schimbat sub ochii nostri, ii cunoastem tabieturile, locurile preferate in functie de anotimp (masina de spalat-vara, sub covertura pe fotoliul ei cand da toamna, si caloriferul pe timp de iarna), actiunile care ii plac si o enerveaza in casa.
Iar ea ne stie programul si ne asteapta cuminte la usa...momentan merge pe picioarele ei, dar Cosmin ii spune deja batoza si ma ameninta ca o sa o car cu skateboardul prin casa :).

Read More

It's all about perfect moments

Niciun comentariu:

Intamplator sau nu semaforul de la Ramnic arata verde asa ca imi schimb din mers traiectoria spre casa si cobor pe Ramnicu Valcea. Aici aglomeratie mare si trafic ingreunat, in plus din difuzoarele bisericii pe langa care trec zi de zi se aud franturi de sunete. Ma gandesc ca e slujba, ma gandesc ce sarbatoare mare o fi, ca eu nu stiu nici una...
Cand ajung aproape imi dau seama ca este cor. Dar nu orice cor, pentru ca ceea ce aud suna mult diferit fata de un cor obisnuit din biserica. Imi leg peste drum bicicleta si intru, manata de curiozitate.
Totul suna mult prea bine, ca sa ma poata lasa rece. Erau vocile unui cor profesionist, asta imi puteam da seama de la o posta. Vocile si sunetele umpleau aerul, iar difuzoarele erau bine reglate si nu distorsionau cu nimic muzica, ci din contra amplificau totul, parand mult mai puternic, mult mai inaltator.

Asta am simtit cel putin atunci cand am intrat in biserica. Aici fara difuzoare, totul era mai intim si mai linistit. Era destul de multa lume dar imi gasesc si eu un colt, sa stau sa ascult. Si in acele 20 de minute cat am prins, am inregistrat o suma intreaga de imagini.
- In primul rand o biserica ortodoxa in care se canta (e adevarat muzica religioasa si nu hip-hop) si in care se aplauda sincer. Oameni de toate varstele si de toate conditiile sociale, erau stransi acolo, in fata corului si apreciau cu sinceritate si caldura ce li se oferea prin muzica.
- Ma simteam putin straina, nu de situatie, caci am mai intalnit-o in vest ci de moment. Corul era strans in fata altarului, cu fata la oameni. In fata oamenilor, statea preotul. Si pentru o scurta am avut o imagine a unui preot-pastor. Corul canta cu multa daruire , un imn de marire, in biserica se instalase o stare de gratie, de parca ei erau in cer, iar preotul batea la poarta raiului cu turma sa...Am simtit ca acolo, e stransa intr-un fel o comunitate, unita de niste valori si protejata de cineva mai puternic spiritual.
-Incheierea a fost o varianta pentru rugaciunea Tatal nostru, in care din nou, a fost un moment...special. Vocile de soprana se inaltau si deveneau din ce in ce mai puternice ajutate pe fundal de cele de alto, sunetele curgeau in cascada pana cand s-au unit cu propriul lor ecou. Au fost 2 momente cand parca locul vibra, totul sub magia sunetelor. Au simtit si altii acest lucru, pentru ca atat oamenii au aplaudat din suflet cat si coristii s-au simtit miscati de situatie. Cu totii cei care ma inconjurau aveau intr-un fel ochii mai luminosi...
- Si au ramas la fel si dupa ce corul a plecat, au continuat cu vocile firesti sa cante in cor o cantare cunoscuta de toti. Ma suprindea cum, cu mic cu mare stiau cuvintele. Am simtit ca totusi acolo e un numitor comun, altul decat atitudinea enervanta a babelor din biserica ce se imping la spvedit sau blesteama de cum ies pe usa...

Poate a fost muzica de vina pentru acest moment, si chiar cred ca muzica poate schimba multe.
Din scoala generala am fost mai inclinata spre partea de interpretare decat spre partea instrumentala si in continuare asta este ceea ce caut, perfecta imbinare intre voce si instrument...
Si mie dor de spectacolele de la teatrul de opereta...
Poate ca se vor scoate candva de la naftalina vechile montari (Liliacul, Sange Vienez, Tara Surasurilor), poate va trebui sa astept si eu un copil cu care sa regasesc adevarata opereta...
Sau poate trebuie sa plec mai repede spre Viena, in patria operetei...
Imi amintesc cat de greu mi-a fost la inceput sa inteleg ceea ce cantau oamenii pe scena (in romana). Si probabil ca o sa pot spune ca stiu germana, atunci cand voi putea intelege ariile cantate in germana.

Pana una alta, ca tot mi-am adus aminte, iata un fragment care imi este tare drag:
Read More

luni, 8 noiembrie 2010

Flori, fete si... baieti

Niciun comentariu:



Gabriel Dorobantu - Te rog zambeste, fata frumoasa

Asculta mai multe audio diverse

Read More

vineri, 5 noiembrie 2010

Viaţa, dublu mixt

Niciun comentariu:

Adrian Păunescu Viaţa, dublu mixt

Trăiesc aici, dar mă simt că sunt departe,
Din ce în ce mai singur şi mai trist,
Nici nu mai ştiu cât pot să rezist,
Închis într-un ziar şi într-o carte.

Mă-ncredinţez iluziei deşarte
Că mă salvează regăsirea-n Christ,
Dar, vai, ajung un fel de dublu-mixt,
Cu viaţă-n minus şi cu plus de moarte.

Şi, totuşi, nu m-a ocolit norocul,
Deşi mi-a fost întotdeauna greu,
Şi-am transformat în foc destinul meu
Ca, azi, cenuşa să rezume focul.

Şi de-aş cădea, aşa cum cere jocul,
Ca să devin o piesă de muzeu,
Eu tot îi mulţumesc lui Dumnezeu
C-a-ntârziat şi-aşa, prea mult, sorocul.

Nu stiu sa spun cand am auzit de Paunescu...probabil in copilarie cand parintii mei rememorau Cenaclul...
L-am regasit apoi cand am inceput sa merg pe munte, in atatea cantece cantate la un foc de tabara.
Au ramas in urma metafore care imi plac:
"Pe muntele negru de frunza de vară"
"Un dans de oameni de zapada
Ce îmbratisarea n-o mai pot"
"cade-n fântâni ziua să urce iar, mâine,
în amintiri satul miroase a pâine"
"sara pe deal nu e decât un amestic
de fabulos, de nebunesc şi domestic."
si poezii pe care nu le-am citit dar pentru care nu este niciodata timpul pierdut. Aceasta postata acum este una dintre ele.
Read More

marți, 26 octombrie 2010

Bete in roate

Niciun comentariu:

Un filmulet trimis de Andrei  a rascolit in mine o umbra de revolta impotriva tuturor care calca in picioare o gandire dreapta si "verde", imptriva mentalitatii de a nu face nimic si de a intoarce spatele problemelor.

Ma deranjeaza atunci cand mi se fura un lucru la care tin, un lucru care ma scoate din multime, un lucru cu care nu deranjez pe nimeni. Si detest sentimentul de a te stii furat.

Furtul de biciclete l-am constat pe pielea mea este in floare atat la noi cat si in alte capitale. Dupa ce ca in Bucuresti pentru a merge la serviciu cu bicla trebuie sa faci fata cu brio traficului fiind si sofer si pieton in acelasi timp si neincurcand pe nimeni, trebuie sa mai stai si cu frica in san ca atunci cand ti-e lumea mai draga dispare.

Dovada cat e de usor...

Merida, prima mea bicla e dulce amintire. Intr-o dimineata a disparut de pe scara blocului. Am suspectat inital vecinii dar apoi am aflat ca a fost o razie de bicle in zona...Nu stiam pe atunci ca are sanse sa ajunga cu 200 de lei in targ ca vorba aia, stateam aproape.

Apoi am aflat ca avem interfon degeaba si la etajul 2 stau noaptea tineri si se drogheaza,dupa aceea am aflat cat de simplu e sa tai un lant si ca atunci cand se da semnalul se fura si bicle de zeci de milioane dar si bicle de 2 milioane....

O placere simpla si autentica s-a intrerupt...

Intre timp am revenit pe bicicleta si meditez continuu la sisteme antifurt...o sa ajung ca Em sa umblu cu bicla cu 3 lanturi pe principiul ca cine s-a fript cu ciorba , sufla si in iaurt...
Read More

duminică, 24 octombrie 2010

Rollercoaster

Un comentariu:
Ma intreba Em daca la noi, la corportationisti s-o gasi asa sistem eco de transport la domiciliu:



Ce e drept, fun, eco, green, cu dus asigurat, un fel de teleportare...
Ma indoiesc sa scapam prea curand de noroiele/praful/zapada murdara/molozul din Pipera (depinde de anotimo)...

Dar ce chef mi-a facut sa uit de tot si de toate intr-un rollercoaster:
Read More

vineri, 22 octombrie 2010

Cer albastru

Niciun comentariu:

Toamna, frunze galbene, cer albastru si senin...cam astea sunt asocierile mele facute pe baza multor ture superbe de toamna la munte.

Am venit cu aceste imagini in suflet din concediu, si ce sa vezi, aleanul mi-a fost curmat inca de luni de o ploaie hotarata ce a tinut 3 zile: 

Ploaia tristã si banalã,
Ploaia obsedanta,
Ploaia
Care pastiseazã clima de pe Alpi
Si Himalaia,
Ploaia cade verticalã din cerescul alabmic
Si sfideazã pacienta trecãtorilor:
Pic-pic...
Cu vedenii de umbrele ce se-nchid
Si se deschid,
Resemnat primesti în fatã proiectile de lichid.
Cînd si cînd, pe pãlãrie
Simti un ropot de cascadã, --
Cîntã stresinile toate...
Iar în jurul tãu, pe stradã,
E-o obsesie galantã de picioare si frou-frou,
De dantele,
De jupoane,
Si ciorapi de la "Bon-Goût"...
De trei zile
Firmamentul desfãsoarã peste noi
O imensã zdreantã udã cu largi pete de noroi.
Pe mizeria terestrã a foburgului umil
De trei zile cerul varsã lacrãmi mari
De crocodil...

Romanta autumnala-George Toparceanu


...Dar astazi nu am mai rezistat, m-am urcat pe bicicleta si am pornit spre serviciu. Sub rotile mele asfaltul se usca astfel ca la pranz priveam de la geamurile mari un cer superb si albastru asa cum imi doream. O caldura si o pofta de viata, o dorinta de a inspira aer si de a imbratisa natura care se scutura de stropi m-a cuprins deodata...


Read More

joi, 7 octombrie 2010

Povestiri urbane

Niciun comentariu:


Ora 19.00. Oficiul postal 19. Inca 60 minute pana la inchidere. Timp suficient pentru a expedia un colet ai spune. Aglomeratie mare. Coada la toate ghiseele. 

Contribuabilul ia cuminte un formular, constata ca nu are pix in geanta, merge la librarie, cumpara un pix, completeaza formularul si se aseaza la coada la ghiseul 1-Expediere colete.

Constata in scurt timp ca aici se si primesc, se si elibereaza colete dar nu se impacienteaza caci nu are decat 3 persoane in fata. De fapt mai are 2 caci prima tocmai plecase

Prima persoana la rand deja se agita, este nelinistita si probabil nervoasa desi nu se manifesta vadit. Contribuabilul sta si analizeaza si se gandeste cat de putin Zen au unii oameni.

Intre timp vine o doamna insarcinata care intreaba de unde poate sa ridice un colet. Este invitata in fata si pe buna dreptate.Nimeni nu comenteaza la acest gest. Pacat ca functionara de la ghiseu a trebuit sa printeze un cearsaf cat 10 hartii si sa puna tot atatea stampile, chestie care a durat 10 minute.

Dupa 20 de minute de cand s-a asezat la coada contribuabilul nu a avansat un centimetru.

In sfarsit doamna de la ghiseu preia 2 colete si se avanseaza. Intre timp contribuabilul mai are in fata doar o persoana care munceste de zor sa puna niste coduri pe 7 recomandate, nu ca sa scuteasca din munca functionarei de la ghiseu, ci din timpul nostru de asteptare.

Coada de la ghiseu se tot lungeste caci la "Primire colete" desi este functionar la ghiseu se pare ca are lucruri mai importante de facut si serveste doar cunostinte.

Se lasa cu nervi si se deschide oficial ghiseul primire colete. Contribuabilul ramane iarasi ultimul la rand.

Intre timp diriginta postei vine si cere banii asa ca functionara se apuca sa numere banii.

Am ramas tot la cele 2 colete.

Contribuabilul nu mai este Zen deloc.

Termina cele 2 colete si doamna pleaca fericita ca a scapat de o ora de chin.

Contribuabilul realizeaza ca si pe el tot cam o ora de asteptat la coada il asteapta.

Inainteaza doamna cu cele 7 recomandate si incepe procedura de completare a datelor in sistem. Procedura care se opreste la recomandata nr. 3 caci functionara trebuie sa stranga coletele si sa le predea caci a venit cursa...

Doamna cu recomandata iese la o tigara caci avea sa mai dureze.

Contribuabilul este deja nervos, nu isi mai gaseste locul. La rand s-a mai asezat un domn care este Zen. Contribuabilul incepe sa emita teorii privind momentul in care domnul nou venit va renunta la Zen (deja se poate emite o teorie a pierderii starii de Zen la posta).

Telefonul doamnei cu recomandatele suna insitent a doua oara. Vorbeste cu glas jos dar nervos spunand ca nu a plecat nici acum de la posta.

Intre timp toate celelalte Ghisee sunt libere si functionarele se hlizesc una la alta.

Nu ar prelua nici moarte pe nimeni de la coada de expedieri colete. Asteapta cu sufletul la gura sa se inchida usa la intrare.

Doamna cu recomandatele termina dupa 1 ora de stat la coada, plateste si primeste un cearsaf cu 7 stampile si 7 semnaturi a caror imprimare a durat 5 minute.

In sfarsit contribuabilul nostru ajunge resemnat la ghiseu. Formalitatile dureaza 5 minute si totul costa 2 lei 50 de bani.

Lasa loc ultimei persoane de la rand care deja era cu Zenul pe 0. Posta e goala. Traverseaza pe trecerea de pietoni si sa gandeste ca ar merita ca la unii functionari publici sa le taie inca 25 la suta din salarii.

Se jura ca daca ii mai trece prin cap sa mai lucreze cu Posta Romana va reciti postarea existenta.

...Si din pacate nu e singura ora din viata pierduta in relatia cu Statul (degeaba)...Dar in economia unei zile in care timpul liber inseamna 4-5 ore deja 1 ora inseamna imens. Era o ora in care putea sa iasa la o bere, la o plimbare, sa faca sport, sa citeasca, sa pregateasca o prajitura. S-a transformat intr-o ora regretata, intr-o ora in care te gandesti ca poate am avut noroc caci daca traiam si acum ca inainte de '89 am fi pierdut orele pe banda rulanta stand la cozi si intretinand o mentalitate care valoriza oamenii care nu fac nimic.
Read More

luni, 27 septembrie 2010

3 ani

Niciun comentariu:

"Casnicia nu e o casa predata la cheie, ci o constructie care trebuie desavarsita si reparata in permanenta" -Jean Gabin

mgcpuzzles.com
Read More

joi, 16 septembrie 2010

In gradina bunicii

3 comentarii:

Astazi, dupa aproape 1 an de pauza am revenit in gradina Bunicii...

O oaza neastepatata de verdeata ascunsa dupa perete. Nu ai putea sa crezi ca in spatiul acela mic se ascund atatea plante verzi. Este un loc sfant, o marturie si o legatura a copilariei.
Atunci cand udam cu grija florile imi aminteam cum o auzeam diminetile pe bunica udandu-le si cantand. Bunica le canta niste cantece linistite in ucraineana. Bunicii ii place sa cante si cand gatea si cand intindea rufele, si eu am prins acelasi obicei cand sunt singura acasa. Timpul trece parca mai usor si munca e mai placuta.

Peste zi le punea muzica florilor, iar de fiecare data cand trecea pe langa ele le vorbea. Bunica imi spunea ca florile aud si cresc frumoase si cred ca mare dreptate avea. Caci toata gradina bunicii e superba, e plina de viata, florile frumos colorate, frunzele verzi si carnoase, ghivecele frumos aranjate in vase. La dragoste si la atentie florile raspund cu dragoste...

Florile au nevoie de timp si de fiecare data cand bunica imi lasa pe mana gradina nu reusesc sa o pastrez la fel de frumoasa. Mainile mele, vocea mea, sufletul meu nu gaseste calea pentr ua comunica cu plantele din gradina oricat mi-as dori. Pe mine ma alearga timpul si le ofer doar apa, bunica le ofera si multa dragoste si atentie, uneori la fel de importanta ca apa.

Florile din gradina bunicii o asteapta pe bunica, si eu o astept sa umple casa care o asteapta, caci lucrurile sunt minunate aranjate acolo si casa aceea miroase a bunica.

Read More

joi, 9 septembrie 2010

Cotinuare pentru 26 august

Niciun comentariu:

Atunci toamna se simtea doar in aer, acum insa ea se simte peste tot.

In aerul rece de dimineata cand tragi polarul pe tine.

In lumina care nu mai inunda zilnic biroul. Ma duc acum, din ce in ce mai des sa deschid jaluzelele, din ce in ce mai mult.

In drumul de intoarcere spre casa in care cate o rafala de vant mai are putin si te darama de pe bicicleta. In vartejurile de praf si frunze si in pedalatul cu vantul in fata spre casa.
In frunzele pe care le starnesc in urma rotilor.

In ghindele peste care trec zilnic pe Petricani.

In primele castane maro si lucioase, precum crema de pantofi, tocmai cazute din copac in fata mea.

Castenele imi aduc aminte de copilarie, imi aduc aminte de drumul spre parc si de bicicleta mea cea mica de care aveam atarnata o sacosa mare. Ma opream la fiecare castan sa caut cele mai frumoase castane si astfel drumul spre parc devenea nesfarsit. Apoi le imprastiam prin casa si mama ma bodoganea la fiecare curatenie caci le gasea prin toate cotloanele.
Eram mica si tunsa scurt.

Acum dupa ani,sunt din nou tuns scurt, insa am o bicicleta mare si nu am mai cules demult castane...Poate trebuie sa ma reapuc. Insa pana una alta nu stiu daca sunt pregatita sa intampin toamna, astfel ca in visele mele mai cer un strop de vara. Sau o mica intarziere...


Read More